Scheiden om geldzorgen

7 november, 2017

Geld is een thema waar we het liever niet over hebben. We willen het allemaal graag heel onbelangrijk vinden. En toch… voor je het weet, gaat geld een steeds belangrijkere rol spelen in je leven, want je kunt er altijd nog wel een beetje extra van gebruiken.

Ga je het nu wel of niet uitgeven aan die mooie ketting, die luxe vakantie, of dat leuke jurkje voor je dochter dat eigenlijk net te duur is? Dit soort afwegingen kunnen mij soms best even in beslag nemen, en ik weet dat ik niet de enige ben.

Het wikken en wegen begint bovendien al vroeg. Onze Linde (7) krijgt elke week zakgeld, dus langzaam maar zeker raakt de spaarpot steeds voller. Ze vraagt regelmatig wat iets kost, maar steevast zegt ze, als ze de prijs hoort, dat ze dat echt veel te duur vindt. Sparen vindt ze het mooiste wat er is, al heeft ze nog geen idee waarvoor. En regelmatig wordt de inhoud van de spaarpot geteld. Het feit dat er steeds meer in zit, bezorgt haar veel plezier. Ik kan daar wel om lachen, maar vooral omdat ik weet dat die spaarpot haar leven niet beheerst.

Als je het niet eens bent met het uitgavenpatroon van je partner, heeft dat niet zelden een relatiebreuk tot gevolg. De een is uiterst zuinig, de ander heeft een gat in de hand: een telkens terugkerend conflict is geboren. Dat is nog sterker het geval wanneer er eigenlijk net te weinig geld binnenkomt. Als je je voortdurend aan het eind van de maand moet afvragen hoe je moet rondkomen, ontstaat stress en daaruit voortvloeiend ruzie. De uitgaven die je die maand zelf deed, waren altijd veel noodzakelijker dan de ‘uitspattingen’ van je partner.

In de praktijk zie ik meer dan eens dat mensen, die om deze reden scheiden, tot de ontdekking komen dat die scheiding het probleem niet oplost. Een scheiding is duur. Niet alleen vanwege de kosten van advocaat of mediator, maar ook omdat het leven in twee huizen met dito kosten veel duurder is dan het leven van een echtpaar dat samenleeft. Vaak daalt de levensstandaard door de scheiding aanzienlijk.

Mijn dochter vraagt zich eerst af wat iets kost voor ze iets uitgeeft. Mensen die willen scheiden vanwege geldzorgen zouden dit ook moeten doen. Een scheiding vergroot de financiële problemen in plaats van dat het problemen oplost.

Als je gaat scheiden, is er veel pijn en verdriet, maar ook veel onzekerheid. Hoe moet je verder met je leven? Wat kun je verwachten in het verwerkingsproces? En hoe kun je de kinderen hier het beste doorheen helpen? Maar ook: wat betekent God in dit alles? Met Leven met scherven willen de auteurs je helpen om een begin te maken met de verwerking van een echtscheiding. Heel zorgvuldig en meevoelend word je op weg geholpen en krijg je alle praktische informatie die je nodig hebt. Aan bod komen onderwerpen als verlies en rouw, omgaan met kinderen, je ex en schoonfamilie, maar ook juridische thema’s als mediation, ouderschapsplan en financiën. Het boek bevat verwerkings- en bezinningsvragen met schrijfruimte. Zo kun je je ervaringen van je af schrijven.

Reacties

nieuwe reacties


Mannen Droom!
Mannen
Droom!