Gefaald

5 oktober, 2017

Falen, mislukken, een confronterend thema. Ik denk met enige regelmaat: Anje, had dit nou niet anders gekund? Juist omdat ik met drie kinderen thuis en een pittige baan nogal wat ballen hoog te houden heb, heb ik best weleens het gevoel dat ik iemand tekortdoe.

Ik doe natuurlijk veel te weinig op school, ik ben zo’n ‘onzichtbare moeder’. Je kent ze wel. De jaarlijkse schoonmaak, dat gaat nog net, maar verder vallen alle taken al gauw op dagen dat ik werk. En als ik niet werk, wil ik eigenlijk onze kleine man van één jaar niet weer uitbesteden.

Ook op het werk kan er best een tandje bij. Want kan ik het eigenlijk wel maken om op mijn vrije dag helemaal geen mail te beantwoorden? Met die fijne smartphone die ik schoorvoetend heb aangeschaft, zie ik het aantal ingekomen mails oplopen: tien, twintig, dertig, veertig. En ik doe niets.

En de kerk? Ik doe tienerwerk, maar daar zou nog veel meer energie in kunnen. En er zijn zoveel mensen van wie ik zondag in de kerk denk: daar zou ik eigenlijk eens langs moeten. En dan zijn er natuurlijk die momenten dat ik veel te kortaf ben tegen mijn kinderen. Ik kan veel vaker spelletjes met hen doen, knutselen, puzzelen en voorlezen. Geef ik hun wel genoeg aandacht?

Gelukkig kan ik uiteindelijk wel relativeren. Het gaat met iedereen goed: onze kinderen floreren, mijn klanten zijn dik tevreden en zelf zit ik ook prima in mijn vel. Dat is echter vaak niet het geval in het leven van mijn cliënten. Zonder uitzondering zijn zij met een grote mislukking geconfronteerd. Dat kan het verlies zijn van hun baan, hun relatie of gezin.

Ouders die gaan scheiden, hebben vaak het gevoel dat zij ontzettend hebben gefaald. Alles waar zij voor gingen, ligt uit elkaar, is mislukt. Idealen over een veilige basis voor hun kinderen, samen oud worden; ze liggen aan gruzelementen. Vooral op het moment waarop ze aan hun kinderen moeten opbiechten dat het niet meer gaat samen, hebben ouders zonder uitzondering het gevoel te falen.

Als ik ouders daarover hoor vertellen, raakt me dat diep. Dan ben ik blij dat ik ze een klein stukje op weg kan helpen richting een nieuwe toekomst. En ’s avonds dank ik voor de ongekende zegen waarmee God mij omringt, thuis en op het werk.

Als je gaat scheiden, is er veel pijn en verdriet, maar ook veel onzekerheid. Hoe moet je verder met je leven? Wat kun je verwachten in het verwerkingsproces? En hoe kun je de kinderen hier het beste doorheen helpen? Maar ook: wat betekent God in dit alles? Met Leven met scherven willen de auteurs je helpen om een begin te maken met de verwerking van een echtscheiding. Heel zorgvuldig en meevoelend word je op weg geholpen en krijg je alle praktische informatie die je nodig hebt. Aan bod komen onderwerpen als verlies en rouw, omgaan met kinderen, je ex en schoonfamilie, maar ook juridische thema’s als mediation, ouderschapsplan en financiën. Het boek bevat verwerkings- en bezinningsvragen met schrijfruimte. Zo kun je je ervaringen van je af schrijven.

Reacties

nieuwe reacties


Over loslaten gesproken Een leeg huis
Over loslaten gesproken
Een leeg huis