WANTED: ladykillers

19 april, 2017

Smeerlappen zijn het. Achterbakse hartenbrekers. Ze rukken sluipenderwijs op en vervuilen je vaatwerk. Hun doel: een aanslag plegen op je hart of brein. Ik heb het over het misdadige duo ‘hoge bloeddruk & slecht cholesterol’. Samen gappen ze je gezondheid onder je vandaan waar je bij staat.

Als je er vroeg bij bent, kun je dit schorriemorrie gelukkig redelijk onder de duim houden. Met wat veranderingen in leefstijl, een jaarlijkse screening en zo nodig medicijnen. Dan moet je wel doorhebben dat ze er zijn natuurlijk – en dat moment kan vroeger aanbreken dan verwacht.

Jaren geleden meldde ik me fluitend bij een sportschool. Bij de toelating hoorde een bloeddrukmeting, maar ach, tijdens zwangerschappen was mijn bloeddruk wonderschoon. Bovendien was ik net veertig, dus why worry?

Maar de meter schoot omhoog – en de sportschoolman zei ‘Nouhou, jij moet maar even langs de huisarts.’ Ik schrok zo, dat mijn bloeddruk spontaan een extra salto maakte. Ach ja, stress, dacht ik. Het wittejaseffect: sommige mensen krijgen acuut een hoge bloeddruk als ze een dokter zien, en ik krijg het wanneer ik de sportschool binnenloop.

Helaas, bij mijn huisarts, die heel relaxt is en nooit een witte jas aan heeft, bleven de scores hoog. En ook mijn slechte cholesterol (schuilnaam: LDL) klotste boven de gezonde waarden uit. Actie was geboden.

Mijn James Bond in de strijd tegen de bad guys bleek een vrouw, in de gestalte van een praktijkondersteuner. Jaarlijks bespioneert ze m’n bloedwaarden, gewicht, omvang en leefstijl, en ze geeft me strategische hints. Ook houdt ze in de smiezen of mijn bloeddrukpilletje nog voldoet.

Inmiddels weet ik dat er in vrouwenlevens een tijd aanbreekt dat de natuurlijke bescherming tegen bloeddruk- en cholesterolverhoging snel keldert: de overgang. Die kan al beginnen als je eind dertig, begin veertig bent, ook als je nog regelmatig menstrueert. De afnemende bescherming heeft te maken met je dalende gehalte aan vrouwelijke hormonen, maar hoe het precies zit, is nog niet duidelijk. Dat de kans op hart- en vaatziekten bij de meeste overgangsters oploopt (en dat je dus beter op je leefgewoonten moet gaan letten) is in elk geval zo klaar als een klontje verzadigd vet…

Dus: al merk je niks, laat de boel toch af en toe eens controleren. En signaleer je bovenstaande gluiperds, dan is er één devies: grijp ze bij de kladden en elimineer ze, want het zijn letterlijk ladykillers!

Reacties

nieuwe reacties


Zestig Doe dat masker af!
Zestig
Doe dat masker af!