Misdaadcijfers

30 november, 2017

Eerder dit jaar schreef ik over het schurkenduo hoge bloeddruk & slecht cholesterol. Boeven van de onderste plank, die het onder andere op menopauzale vrouwen hebben voorzien. Je moet ze dus zo snel mogelijk inrekenen. Daarom ga ik jaarlijks naar de praktijkondersteuner van de huisarts. Zij laat mij meten, wegen en prikken, en controleert of de schurken nog actief zijn.

Maar als controlfreak probeer ik de misdaadcijfers door het jaar heen ook zelf bij te houden. Maandelijks vis ik daarom mijn bloeddrukmeter – ooit een aanbieding bij Blokker – uit zijn verpakking. Het ding moet om je pols, je hand leg je ontspannen tegen je sleutelbeen en – moeilijk voor mij – je mag een volle minuut niet praten. Een volle minuut!

Meestal doe ik zo’n meting ’s avonds op de bank, als de dagelijkse stress een beetje wegzakt. Maar natuurlijk doen de kinderen er alles aan om mij aan het lachen te krijgen, wat verontrustende bloeddrukwaarden oplevert. Of de tv staat aan en ik zie iets belachelijks, waarover ik mijn ongezouten mening geef. Nou, dat helpt ook niet, hoe ongezouten mijn mening ook is. Maar ach, ik meet gewoon een paar keer achter elkaar en neem aan het eind zo’n beetje de gemiddelde waarde. En die kan er doorgaans prima mee door.

Da’s één. Maar hoe je meet zelf dat criminele cholesterol? Ik zie mezelf geen maandelijks bloedmonster uit mijn eigen arm nemen. Tenminste: niet zonder het bewustzijn te verliezen – wat overigens je bloeddruk vast wel lekker laat dalen. Nu zag ik een tijdje geleden dat je bij aankoop van margarine een gratis cholesteroltest kunt aanvragen. Gewoon via de post bezorgd. Als ik daar nu eens een paar keer aan meedoe onder een half dozijn schuilnamen?

Inmiddels is de aanvraag opgestuurd en dat geeft een tevreden gevoel. Kijk mij eens lekker preventief doe-het-zelven! Over hoe je aan bloed komt bij zo’n houtje-touwtje-test, denk ik nog maar niet na. Er is in elk geval één groot voordeel: je mag er vast bij praten.

PS Wil je meer weten over het verband tussen hart- en vaatziekten en de overgang? Kom dan 11 december naar Veenendaal: daar houden Mariëtte en ik een lezing (met humoristische quiz) over de overgang. Locatie: Fluitersstraat 26. Aanvang: 19.30 uur. Toegang gratis. Aanmelden kan voor 6 december via: info@onderonsveenendaal.nl.

Reacties

nieuwe reacties


Droom je mee? Druk
Droom je mee?
Druk