Begin tegen een man over de menopauze en de kans is groot dat hij met een stofwolk uit het zicht verdwijnt. Voor dit ‘vrouwenprobleem’ hebben veel mannen geen belangstelling. Wat ze echter niet weten, is dat ook 20 procent van de heren een overgang doormaakt. Sommigen compleet met opvliegers en depri buien. Hoezo, vrouwenprobleem?
Bij mannen tussen de veertig en zestig jaar verandert er van alles op hormonaal vlak. Hun testosteronpeil zet een daling in en daarnaast gaan de mannelijke hormonen DHT en DHEA een toontje lager zingen. Een voor de hand liggend gevolg is dat een man daardoor minder zin kan hebben in seks – en daar ook minder snel toe in staat is. Daarnaast kan hij last krijgen van een hele santenkraam aan symptomen, zoals botontkalking, slapper wordende spieren, lusteloosheid, een slechter geheugen, identiteitsproblemen, angstgevoelens, moeheid, slaapproblemen, heftige stemmingswisselingen en… opvliegers. Klinkt bekend, dames?
Weinig mannen zullen toegeven dat ze in de overgang zitten, want dat klinkt natuurlijk helemaal niet cool. Gelukkig zijn er uitzonderingen. Zo interviewde Mariëtte voor ons boek een man die door al deze klachten op een burn-out afstevende en een paar loodzware jaren doormaakte. Temeer daar ook zijn vrouw in de overgang zat en een – gelukkig tijdelijke – persoonlijkheidsverandering onderging. Ze herkenden elkaar niet meer. Het bracht hun huwelijk tot aan de rand van de afgrond. Toch hielden ze vol en daar zijn ze nu blij mee, want na deze woelige tijd is hun relatie beter dan ooit. Maar het viel niet mee.
Voor hormonaal aangedreven klachten kunnen mannen, net als vrouwen, behandeld worden met onder meer hormonen. Natuurlijk zijn er ook andere oorzaken te noemen van persoonlijke problemen die zich in deze leeftijdsperiode doen gelden. Kinderen die uitvliegen, ouders die extra zorg nodig hebben en onzekerheid over het eigen uiterlijk door oprukkende rimpels en grijze haren… Genoeg om af en toe wat depri van te worden. Therapie kan eraan bijdragen dat deze heftige periode soepeler verloopt. Voor ons boek spraken we zelfs een psychotherapeut die zich specialiseerde in het begeleiden van mannen met overgangs- en levensfaseproblemen.
Dus wat doe je als je man met zijn ogen begint te rollen wanneer jij over de overgang begint of een opvlieger krijgt? Geef hem een waaier en zeg: “Hier schat. Bewaar maar goed, want voor je het weet heb je ‘m zélf nodig!”
Tekst: © Petra Butler