Jullie hemelse Vader weet wel dat jullie dat alles nodig hebben.
(Matteüs 6:32b, NBV)
BEGRIJPEN
Zoals Mozes in Exodus op de berg Sinaï de tien geboden gaf aan het volk Israël, zo geeft Jezus op één van de bergen rond het meer van Galilea regels aan zijn leerlingen. Het gebed dat Hij hun leerde is al meer dan twintig eeuwen bekend als het ‘Onze Vader’. Elly en Rikkert hebben er een melodie bij gemaakt zodat zelfs kinderen het makkelijk uit hun hoofd kunnen leren.
Ik vermoed dat de meeste lezeressen van de Binnenkamer het achterovergeleund in hun stoel, met gesloten ogen, op kunnen zeggen. Rooms-katholieke mensen doen het sneller dan wie ook. Ik heb jaren in Kenia gewoond en kende daar een vrouw die altijd een rozenkrans bij zich had: “Om te kunnen bidden als ik op de bus moet wachten, of gewoon als ik het nodig heb.” Bij elke kleine kraal wordt het ‘Ave Maria’ gebeden en na tien kleine kralen volgt dan een grote kraal voor het ‘Onze Vader’.
Deze vrouw heeft grote indruk om me gemaakt. Mijn eigen Keniaanse hulp – niet katholiek, maar ‘Pentecostal’ – vertrouwde me eens toe: ”Op de één of andere manier worden Wanjiru’s gebeden altijd verhoord. Ze is nooit lang zonder baan.” Het klonk verwonderd en ook een tikkeltje jaloers. Een aantal van haar eigen gebeden waren nog steeds niet verhoord.
Voor je nu verder leest, zou ik je willen vragen om hier eens over na te denken: als jij het Onze Vader bidt, verwacht je dan dat de Vader je verhoort? Het is wel Jezus’ vooronderstelling – dat kun je lezen vlak voor het Onze Vader: De Vader wil en kan je verhoren als je op de juiste manier bidt. Jezus voegt er aan toe dat de Vader eigenlijk al weet wat je nodig hebt voor je bidt.
Maar waarom dan nog bidden? Waarom bidden als de Vader je probleem al kent, als Hij je al wil belonen voordat je nog maar een woord hebt uitgesproken?
Als geen ander in deze tijd geeft de Engelse Pete Greig in zijn boek God on mute (God die zwijgt) antwoord op deze vraag. Geen goedkoop antwoord, want Pete Greig weet als geen ander van ónverhoorde gebeden. Zijn vrouw Sammy gaat al vele jaren gebukt onder heel zware epileptisch aanvallen die op de meest onverwachte momenten toeslaan. Pete is de stichter van het 24/7-gebed in Engeland en heeft wereldwijd een gebedsbeweging op gang gebracht. Maar het gebed om genezing voor zijn vrouw wordt niet verhoord. Toch blijft hij met veel enthousiasme bidden en moedigt hij anderen aan om dat te doen. Wat bezielt hem? Wat bezielde Jezus, wiens gebeden ook niet allemaal verhoord zijn? (“Vader als U wilt, laat dan deze beker aan Mij voorbij gaan, maar niet mijn, maar uw wil geschiede.”)
In de eerste zin van het Onze Vader ligt het antwoord verborgen. Spreek het maar eens langzaam, met gesloten ogen, in geloof en eerbied (niet achterovergeleund) uit: “Onze Vader die in de hemelen zijt.” Ik heb het ook gedaan en me opnieuw verwonderd. Ik merkte dat ik sprak tot een God die vanuit de hemel, ver boven mij, naar mij kijkt en mij ziet als een klein kind. Die mij hier bezig ziet met van alles en nog wat en blij is dat ik even vanbinnen naar Hem opzie.
Hij weet al lang hoe deze dag zal verlopen. Hij heeft een plan met mijn leven, ook met vandaag. Hij wil niets liever dan mij helpen om de goede beslissingen te nemen. Daarvoor heb ik het nodig om naar zijn stem te luisteren. Da’s best moeilijk voor mij op aarde. Hij is in de hemel, zijn stem is niet zomaar te horen. Maar als ik me ervoor inspan om dat wel te doen, dan hoor ik toch opeens iets.
Wel apart hoor om op aarde een Vader in de hemel te hebben. Ook wel een hele geruststelling: de hemel is hoger, zijn plannen en gedachten zijn ook hoger. Ik kan maar één dag tegelijk leven. De Vader in de hemel heeft een totaaloverzicht.
Pete Greig zegt het zo: Een mens die bidt tot de Vader in de hemel reikt zich uit naar God in de hoop dat deze zich voorover naar hem toe zal buigen.
NALEVEN
Als ik in één zin het boek van Pete Greig zou mogen samenvatten dan is het: God verhoort niet alles wat wij wensen, maar wel alles wat wij nodig hebben. Vele andere grote bidders beamen dit. Een bekende uitspraak van Ruth Graham, de vrouw van Billy Graham is: ”Ik ben blij dat God niet al mijn gebeden verhoord heeft, want anders zou ik met de verkeerde man getrouwd zijn.” Herken jij jezelf in deze twee uitspraken?
Zolang er mensen zijn op aarde denken ze na over wat ze nodig hebben. Eva begon er al mee in het paradijs. Maar God vond die ene appel voor haar niet nodig. Jammer dat ze, voor ze toehapte, wel een gesprek met de slang aanging, maar niet met God. Oprecht en van harte het Onze Vader bidden is een vorm van een gesprek met God. Een gesprek waarin iemand erkent dat God oneindig veel groter en hoger is dan wij. Hij is de Vader in de hemel. Alleen als we ons uitstrekken naar Hem zullen we iets van zijn wezen begrijpen. Alleen als Hij bereid is zich naar ons toe te buigen zullen we Hem leren kennen. Hij is bezig het heelal te besturen; Zijn werk reikt verder dan dat wat er op aarde gebeurt.
Maar Jezus leert ons dat de Vader in de hemel om mensen geeft, meer nog dan een aardse vader om zijn kinderen geeft. Hij verlangt er naar om ons goed te doen. Hij weet precies wat ons wel gelukkig maakt en wat niet. Soms komen wij met een probleem dat in onze ogen groot, maar in zijn ogen klein is. Een andere keer is het andersom. Voor Hem zijn problemen noch te klein, noch te groot. Maar omdat Hij hoog in de hemel troont heeft Hij nooit kleine oplossingen!
Durf jij je uit te strekken naar die Vader?