Stad van goud

6 februari, 2018

Soms, als ik aan het wandelen ben, doe ik net alsof ik ergens anders ben. Alsof ik niet tussen dode bladeren en afgebroken takken in het bos struin, bermen vol zwerfvuil passeer of door straten met vervallen gebouwen slenter. Nee, dan bevind ik me in een stad ver hiervandaan, waar niets is zoals in de plaatsen hier, op aarde. Gebroken ruiten kom je er niet tegen. Platgetrapte planten vind je er niet. Afgedankt vuil zie je er niet. Rosse buurten bestaan er niet. Alles is er volmaakt. In het hemelse Jeruzalem.

Uren kan ik er rondwandelen, zonder me ook maar een moment te vervelen. Niet alleen omdat de stad zo uitzonderlijk groot is – ruim vijf miljoen vierkante kilometer – maar vooral omdat het er zo onvoorstelbaar mooi is. De muren zijn van jaspis, de poorten van parels, de fundamenten van edelsteen en de straten… die zijn van goud! Geen nepgoud, ze zijn van het zuiverste goud, en steeds als ik er ben, durf ik er haast niet overheen te lopen, maar het is daar de normaalste zaak van de wereld, eh… hemel, dus doe ik het toch; heel voorzichtig, dat wel, op mijn tenen.

Andere keren zoek ik een plekje op de oever van de rivier die dwars door de stad kronkelt en staar ik uit over het kristalheldere water dat schittert en glinstert. Op aarde zou ik zoiets saai vinden en te druk zijn om mezelf er de tijd voor te gunnen, maar daar… Wat het precies is, weet ik niet, maar ik kan er geen genoeg van krijgen. En de tijd, tja… Om de een of andere reden maak ik me er daar nooit druk om. Of misschien is het omdat er een eeuwigheid aan tijd is en het niet aankomt op een uurtje meer of minder.

Maar waar ik het liefst verblijf, is bij de troon van God; een heel bijzonder plekje. Omdat die zich niet bevindt in een groot paleis, met dreigende wachters voor de deuren, die iedereen de toegang versperren, maar gewoon tussen de mensen, altijd toegankelijk. Meestal ga ik er een stukje bij vandaan op de grond zitten om niets anders te doen dan te luisteren naar – of heel zacht mee te doen met – die prachtige hemelse stemmen die zingen: ‘Heilig is Hij! Heilig is God, de Heer. Heilig is de machtige God, Die er is, Die er was, en Die zal komen. Heer, U verdient alle eer!’

En dat zitten aan de voet van Gods troon, dat is het allerbeste wat deze stad te bieden heeft, want dicht bij Hem kunnen zijn en me in Zijn gezelschap koesteren, daar kan niets tegenop; geen gouden straten, geen muren van edelsteen, geen paarlen poorten, geen levensbomen met zoete, sappige vruchten en geen kristalheldere rivier. Niets.

Helaas is dat rondwandelen door het hemelse Jeruzalem op dit moment nog slechts iets voor mijn dagdromen. Maar dicht bij God zijn en in Zijn gezelschap verkeren, kan nu gelukkig al wel en over een week ga ik dat veertig dagen lang heel bewust doen. Samen met Jezus ga ik op pad; niet door de hemel, maar door het Israël van zo’n dertig jaar na Christus, waar ik Zijn laatste dagen op aarde zal meemaken.

Volgens mij gaat deze reis onvergetelijk worden en daarom heb ik me vast voorgenomen om elk ogenblik intens te beleven. Om te leren van Jezus’ woorden, van wat Hij doet, van wat Hij zegt, van wat Hij me laat zien. Om alles wat ik zie en hoor en voel heel aandachtig te ervaren, en al die ervaringen vast te leggen in een dagboek – 40 dagen onderweg met Jezus – in de hoop dat ik door het schrijven meer ga ontdekken over Jezus, Zijn wereld en daden. En ik heb zo’n idee – gewoon, een voorgevoel – dat we onderweg veel zullen zingen. Misschien wel dat ene lied…

Jeruzalem, Jeruzalem, mooie stad van goud; het hemelse Jeruzalem, stad door God gebouwd

Tekst lied: © Jeruzalem, mooie stad (Elly & Rikkert)

Ook zin gekregen om op reis te gaan? Ga dan mee. Je hebt niet veel nodig; alleen zin, geloof en het dagboek 40 dagen onderweg met Jezus, waarin je al je gedachten, gevoelens en belevenissen in kwijt kunt. Dit schrijfdagboek is namelijk speciaal voor de tijd voor Pasen. Veertig dagen leef je intens mee met Jezus; je leest over Zijn laatste dagen op aarde en schrijft over wat Zijn woorden voor jou betekenen. Zo mag je (her)ontdekken wat Jezus’ leven, sterven en opstanding voor jou betekenen.

Reacties

nieuwe reacties


Opvoeden is veel gedoe Groter dan je denkt
Opvoeden is veel gedoe
Groter dan je denkt