Opvoeden is veel gedoe

5 februari, 2018

Van filosoof René Gude (1957-2015) is de uitdrukking dat het leven een gedoetje is. Er valt veel voor die gedachte te zeggen. Ook als het om opvoeding gaat. Want hoe je er ook over denkt, iedere ouder zal beamen dat opvoeden vooral ook een hoop gedoe is.

Het gedoe is wel zo veelomvattend en allesdoordringend dat je als opvoeder maar zelden het gevoel van controle hebt. Over opvoeding kun je dus rustig spreken als volkomen overgave. Overgave aan een werkelijkheid die een loopje met jou als opvoeder neemt. En overgave aan kinderen die meer grip op jou hebben dan jij op hen. Het is heilzaam om een ogenblik stil te staan bij deze gedachte.

Zet daarom al het gedoe wat er toch al is maar eens rustig op papier. Ik zou zeggen: gooi het er even uit. Alles wat doorgaans in je naar boven borrelt tijdens het spitsuur net voor schooltijd. Je bent een goede opvoeder, dus je slikt dat elke ochtend terstond in.

Als je niet gelijk inspiratie krijgt, denk dan maar eens aan het toverwoord ‘geduld’. Je beaamt waarschijnlijk onmiddellijk elk opvoedadvies dat zich uitspreekt vóór geduld. Want je bent een toegewijde opvoeder. Maar in de praktijk is je geduld bewaren niet altijd winst. Schrijf eens op wat moet je niet allemaal incasseren dat je geduld op de proef stelt bij het opvoeden. Dat is wat ik bedoel met gedoe.

Schrijf het maar eens op. Kijk er vervolgens heel goed naar en zeg een aantal keer achter elkaar hardop: opvoeden is gekkenwerk.

Gedaan? Lucht op, of niet? En dan ben je nu klaar voor het vervolg: de overige tien uitgangspunten voor opvoeding.

  • Opvoeding is gericht op vrijheid en recht; opvoeding is erop gericht dat kinderen vrije mensen worden die bijdragen aan een rechtvaardige wereld.
  • Een mens is geen individu zonder de ander. Door opvoeding wordt een kind zichzelf door het leven van anderen deel van zijn eigen leven te laten zijn.
  • Opvoeden is niet ‘roepen langs de zijlijn’. Een opvoeder geeft zelf midden op het speelveld gestalte aan wat waar, waardevol en de zin van het leven is.
  • Opvoeding is een speeltuin. Kinderen en opvoeders spelen samen in een werkelijkheid die groter is dan zij zelf zijn.
  • Opvoeding is niet oeverloos. Het leven laten stromen kan niet zonder de bedding van de bestaande gemeenschap (je roots) aan de ene kant en de bedding van uitzicht op avonturen (je verlangens) aan de andere kant.
  • Liefde vóór alles. Een veilig nest is geen eindpunt van opvoeding; met liefde de wereld in treden is het volgende station.
  • Opvoeding maakt wat los. Kinderen worden niet groot door kennis over de status quo, maar door de mogelijkheid iets goeds te maken in het leven.
  • Opvoeden kost je je leven. Een mens is niet geholpen met een opvoeder die dicht bij zichzelf blijft maar met een opvoeder die zichzelf geeft aan het leven van een kind.
  • Opvoeding wil een goede levenswandel leren: vreedzaam zijn, welwillend zijn, en voor rede vatbaar zijn. Het nut van kennis en bekwaamheid staat of valt met deze wandel.
  • Opvoeding is een hoop genade. Een kwestie van steeds weer opnieuw beginnen.

Succes met opvoeden!

Tekst: © Opvoeden is gekkenwerk (Jos de Kock)

Wil je meer weten over bovenstaande uitgangspunten? Je vindt ze in het boek Opvoeden is gekkenwerk (Jos de Kock), dat niet het zoveelste boek met opvoedadviezen en praktische tips en trucs is. Dit boek gaat over de laag daaronder: de drijfveren van opvoeders. Wat zijn je uitgangspunten bij het opvoeden? Is opvoeden vooral een hoop gedoe? Of draait opvoeden om waarheid, waarde en de zin van het leven? De elf korte hoofdstukken gaan ieder in op een stelling (de bovenstaande) die aanzet tot nadenken. Elk onderwerp biedt inspirerende vragen om er nog wat verder op in te gaan. Aanrader voor alle opvoeders (in spe)!

Reacties

nieuwe reacties


Geven en nemen Stad van goud
Geven en nemen
Stad van goud