Deze week ga ik echt aan de slag met afval minderen! Ik begin met groente en fruit. Elke dag erger ik me tijdens het koken enorm aan alle plastic verpakkingen om de groente. Dat hoort toch gewoon niet zo? Ook fruit zit meestal verpakt in plastic zakken. Dit komt ook omdat ik veel biologisch koop, en dat zit nog vaker in plastic verpakt dan niet-biologische variant.
In de supermarkt kom ik niet zo ver. Alleen de courgettes en pompoenen zijn onverpakt en dat menu vind ik niet gevarieerd genoeg. Gelukkig heeft ons grote dorp een biologische winkel waar heel bewust met plastic wordt omgegaan Hier vind ik tot mijn vreugde bijna alle groente en fruit onverpakt. Dat kan allemaal in mijn groentenetjes. Ik schrik alleen wel van de bedragen die ik afreken voor mijn wekelijkse vitamines. Maar aan de andere kant: blijkbaar is dit de prijs die past bij een eerlijke manier van verbouwen, en misschien betalen we in de supermarkt wel veel te weinig.
Toch kijk ik nog even wat verder. Op de parkeerplaats van de supermarkt staat een klein stalletje, waar ik altijd aan voorbijliep. Hierin blijkt zich een heel aardige groenteboer te bevinden, die vrolijk alle appels en aardappels in mijn meegebrachte tas doet. ‘Alles lokaal en onbespoten, mevrouw!’ Kijk, dat reken ik ook goed. Zo komen we alweer een stuk verder. Een andere groenteboer heeft veel seizoensgroenten en die zijn ook een stuk goedkoper dan de paprika’s uit Spanje.
Soms moet ik even iets verder kijken dan mijn neus lang is. Ik kocht altijd snackworteltjes voor de kinderen. Maar ik kan natuurlijk net zo goed een winterwortel schillen en snijden. Het is drie seconden werk, veel verser en veel goedkoper. Dat ik dat niet eerder heb bedacht! Bietjes zijn ook onverpakt te koop, alleen moet je ze dan wel zelf koken. Ik maak me druk over de cherrytomaten, want die vindt m’n jongste zoontje zo lekker bij zijn boterham, en waar vind ik die onverpakt …. Dan kijk ik nog eens goed naar de verpakking van de tomaatjes in de biosuper en sla steil achterover: het plastic is volledig composteerbaar en kan dus in de gft-bak. Wat een uitvinding!
Na een poosje weet ik wat waar te krijgen is en heb ik een nieuwe boodschappenroutine ontwikkeld: houdbare spullen haal ik vooralsnog bij de supermarkt, en verse producten bij de groenteboer of biosuper. Op de markt kom ik niet zo vaak, want zaterdag heb ik vaak wat anders te doen. Zo werkt het goed voor me. En: ik gooi al veel minder groente- en fruitverpakkingen weg.
Sommige dingen blijven lastig. Voor champignons heb ik nog geen oplossing gevonden. En als ik haast heb en ik toch weer bij de supermarkt uitkom, heb ik maar weinig keus. Maar ik heb zomaar het gevoel dat ik komende weken steeds minder bij de supermarkt ga komen …
Score deze week: een vuilniszak en twee pedaalemmerzakjes in zeven dagen. (Er is al wat vooruitgang zichtbaar!)
Meer tips: