Wat goed is voor jou, is ook beter voor het milieu. We hoeven niet te kiezen, het kan gewoon allebei tegelijk. Gezondheidsadviezen verschillen weleens, maar over één ding is iedereen het eens: te veel suiker is niet goed voor je.
Waarom is dat eigenlijk? Wanneer je suiker eet, verhoogt je bloedsuikerspiegel. Dat is normaal. Wanneer je veel suiker eet, gaat dat extra snel. Een hoge bloedsuikerspiegel is schadelijk voor je lichaam, daarom maakt je lichaam insuline aan om de suiker uit je bloed te halen. Een natuurlijk proces. Insuline wordt gemaakt door je alvleesklier. Als je veel en te vaak suiker eet, kan je alvleesklier overbelast raken en minder goed gaan werken. Dan kun je diabetes krijgen.
Wanneer je veel insuline aanmaakt, vanwege veel suiker in je bloed, worden je lichaamscellen ongevoeliger voor insuline. Dit betekent dat de cellen energie niet meer goed op kunnen nemen. Dan heb je dus niet alleen een hoge bloedsuikerspiegel, maar je lichaamscellen krijgen óók niet de nodige energie.
Die hoge bloedsuikerspiegel moet omlaag, omdat het gevaarlijk is om een te hoge bloedsuikerspiegel te hebben. Daar heeft je lichaam nog een noodoplossing voor. Je lichaam slaat de niet te verwerken energie op als vet. Overgewicht, insulineresistentie en diabetes hebben om deze reden veel met elkaar te maken.
Natuurlijke bronnen van suiker en koolhydraten, zoals fruit, groente en volkoren producten, dragen bij aan een goede gezondheid. Alle overige vormen zijn eigenlijk een luxe. Ze zijn niet nodig en bij grote hoeveelheden dus zelfs schadelijk. Denk aan sap, frisdrank, koek, snoep, ijs, taart, cake, chocolade.
Ongeveer de helft van de mensen in Nederland heeft last van overgewicht. We eten meer dan we nodig hebben, en zeker te veel bewerkte, suikerrijke voedingsmiddelen. Een extreem goedkope en gezonde manier om daarmee om te gaan, is niet meer eten dan je lichaam nodig heeft om zichzelf van energie te voorzien.
Nog even over die bewerkte voedingsmiddelen. Lekker zijn ze wel. Het is daarom geen probleem om af en toe zoiets te eten, met mate. Door er niet te veel van te eten blijft je lichaam in balans. En het is ook nog milieubewuster.
En hoe doe je dat dan? Daar is een simpel trucje voor. Want hoe lekker vind je ze eigenlijk? Begin cijfers te geven aan die suikerrijke traktaties. Eet alleen de traktaties die jij echt de moeite waard vindt, die een 9 of een 10 krijgen van jou. Als je dan iets lekkers eet, doe je het meteen echt lekker, en je geniet er bewuster van.
Tekst: © Sharon Numan
Uit: Groen op hakken (red. Marjoke Knoop)
Groen op hakken is een boek voor alle vrouwen die het best iets groener willen doen, maar niet zo goed weten hoe. Vol tips en ervaringen om duurzamer te leven, met een heerlijk positieve insteek. Ook wie al enthousiast begonnen is en nog een stapje verder wil gaan, vindt hier meer informatie en inspiratie. De tips zijn ingedeeld in drie niveaus, voor elk wat wils: groen, groener, groenst. Onderwerpen als voeding, kleding en kinderen komen aan bod, aangevuld met veel tips, columns en lekkere recepten.