Het was de bibliotheek in Amsterdam die met een verzoeningsactie kwam. In december mochten leden hun boeken, cd’s en dvd’s boetevrij inleveren. De openstaande boetes werden kwijtgescholden. De bibliotheek had dit bedacht om ervoor te zorgen dat mensen de boeken die ze al veel te lang in huis hebben terug zouden brengen. Om boetevrij weer verder te kunnen gaan en de relatie met hun leden te herstellen. Wat is er heerlijker dan dat? Een mooie en goede verzoeningsactie!
Verzoenen is nog niet zo gemakkelijk. Het klinkt aantrekkelijk en als mens willen we graag onze relaties goed houden met een ander. Maar als het erop aankomt, verzoenen we ons niet zomaar met een ander. Bovendien levert het vaak ingewikkelde situaties op. Want wanneer moet je dan verzoenen en hoe? Ga je tot het uiterste?
In 2 Korintiërs 5:14-20 lezen we over de liefde van Christus en Zijn verzoening. En de lat ligt in dit Bijbelgedeelte behoorlijk hoog. Christus is gestorven voor alle mensen. Omdat God Zich door Christus met ons verzoend heeft, mogen wij een ander ook niet langer volgens de maatstaven van deze wereld beoordelen.
Het is een vergaande opdracht. Mag je dan niemand terechtwijzen of beoordelen? We lezen in de Bijbel vaak genoeg dat je een ander wel op zijn fouten mag wijzen. Maar wel op zo’n manier dat je de verzoening van God met ons mensen als vertrekpunt neemt. De liefde gaat ons voor. God heeft Zich met jou verzoend in Jezus. We vieren het met Pasen.
De criticus in ons zegt: Ja maar wij zijn Christus niet! We zijn maar mensen! Wij moeten ons staande houden op kantoor waar het er soms snoeihard aan toe gaat, of in een verpleeghuis waar maar beperkte mogelijkheden zijn. Dan is verzoening in bepaalde conflictsituaties een mooie gedachte, maar kom er je niet ver mee.
In 2 Korintiërs 5:14-20 lezen we dat de verzoening van God aan ons is toevertrouwd. In de eerste plaats worden we opgeroepen om ons met God te laten verzoenen. We zijn een nieuwe schepping geworden. Daar mag je ook naar en uit leven. Je bent een nieuw mens geworden. Je wordt gedreven door een hart van liefde en kijkt met andere ogen de wereld in.
Op je werk of thuis kun je het verschil maken. Door met elkaar in gesprek te gaan, te luisteren naar alle kanten van het verhaal en vanuit je nieuwe mens-zijn naar de situatie te kijken. Door de verzoening met God als startpunt te nemen. Jij bent een nieuwe mens die vergeven is. Je krijgt zelf elke dag een nieuwe kans. Gun je die ander ook een nieuwe kans? Met God is er elke dag en elk moment van de dag zo’n actie als bij de bibliotheek van Amsterdam. We mogen boetevrij verdergaan.
Deze laatste dagen van de veertigdagentijd, de Stille Week, staan we op Sestra stil bij het thema ‘onvoorwaardelijke liefde’, zowel bij de onvoorwaardelijke liefde van de ene persoon voor de andere, als bij Jezus’ onvoorwaardelijke liefde voor ons, die tot uitdrukking komt in Zijn sterven aan het kruis voor onze zonden én Zijn opstanding, waarmee Hij de dood voorgoed overwon en de deur van de hemel openzette voor Zijn kinderen. Voor jou!