Mr. Pannenkoekplant

23 mei, 2017

Normaal loop ik er altijd met een grote boog omheen: het tuincentrum. Maar om een onverklaarbare reden voelde ik me laatst echter gedrongen om er niet langs, maar door de grote, glazen deur naar binnen te stappen. Meteen werd ik overweldigd door een zee aan groentinten en bloemengeuren, en alles in me zei dat ik rechtsomkeert moest maken. Maar voordat ik mijn voeten in beweging kon brengen, stond ik oog in oog met hem. Mr. Pannenkoekplant.

Reddeloos verloren, was ik, bij het zien van zijn schattige, groene pannenkoeken, en op dat moment wist ik dat we voor elkaar waren bestemd. Straalverliefd haastte ik me naar hem toe. Eindelijk had ik een praatpaal gevonden, een luisterend oor, een gewillig toehoorder van mijn gejeremieer.

Met een grote zwaai trok ik hem onder de neus van een nietsvermoedend omaatje vandaan en klemde hem in mijn armen. Zo, van mij. Goed, nog niet helemaal, maar na vier rondjes door de winkel om een passende pot te vinden en een bezoekje aan de kassa voor een boterbriefje waren we dan officieel aan elkaar verbonden.

Tien minuten passen en meten later fietste ik met mijn nieuwe lief voor in de mand naar huis, terwijl ik fantaseerde over alle dagen die we als gelukkig stel in het verschiet hadden liggen. Achteraf gezien is dat wellicht het ogenblik geweest waarop het misging, dromen komen tenslotte nooit uit. Of misschien had ik al nattigheid moeten voelen, toen ik zijn naam las op kaartje, want ik houd helemaal niet van pannenkoeken. Of mogelijk had-ie zijn hart al vergeven aan een zekere mrs. Pannenkoekplant.

Hoe dan ook, vanaf het allereerste begin leek hij me niet te moeten. Al na een paar dagen, liet-ie zijn blaadjes hangen en na een week hadden zijn ooit zo dikke, gezonde pannenkoeken plaatsgemaakt voor gelige, droge… matses, leken het wel. En wat ik ook deed, het hielp geen zier. Als ik mijn hart bij hem uitstortte, zweeg hij als het graf. Als ik een klaagzang tegen hem ophing, verroerde hij geen vin. Als ik hem de les las, verblikte of verbloosde hij niet. Zelfs toen ik dreigde hem te verbannen naar de kliko, gaf-ie geen kik.

Ten einde raad plofte ik op de bank. Had ik eindelijk iets gevonden om de stilte en eenzaamheid van het single-zijn op te vullen, kreeg je dit. Lusteloos pakte ik het bovenste tijdschrift van de stapel en bladerde er afwezig doorheen, tot mijn blik werd getrokken door een quote: A friend is one who strengthens and who blesses you with love and encourages you with hope. Kregelig wapperde ik met het tijdschrift naar mr. Pannenkoekplant. ‘Dit is nu wat vriendschap inhoudt. Je moet me oppeppen en liefde geven en bemoedigen, niet…’

Abrupt klapte ik mijn mond dicht. Liefde geven? Oppeppen? Bemoedigen? Mijn blik dwaalde naar het zielige beetje plant naast me. Als ik eerlijk was, was dat ook niet wat ik had gedaan. Eigenlijk had ik hem alleen uit egoïstische overwegingen meegenomen; enkel aan mijn welzijn gedacht, aan mijn behoeftes, aan mez

Snel richtte ik me weer op Sestra’s Zomer. Het was toch zeker niet mijn schuld dat mr. Pannenkoekenplant op sterven na dood was? Maar hoe meer ik las, hoe meer ik van het tegendeel overtuigd raakte. Bijna elk artikel wees me erop dat vriendschap van twee kanten moet komen, dat je erin moet investeren, de ander laten weten dat je om hem of haar geeft…

Nadat ik de laatste bladzijde had omgeslagen, slaakte ik een diepe zucht. Goed dan, mr. Pannenkoekenplant zijn zin. Met tegenzin sleepte ik mezelf naar de keuken en bond een schort voor. Vanaf nu aan zou ik liever voor hem zijn – een echte vriend – en om het goed te maken, zou ik iets lekkers maken.

Pannenkoeken. (Voor hem dan, mezelf zou ik trakteren op de citroentaartjes uit Zomer.)

N.a.v. Zomer – het zomerse magazine van Sestra, dat dit keer over relaties en vriendschap gaat. Met diepgaande artikelen, inspirerende interviews, lekkere recepten, DIY en veel meer kom je los van de sleur van alledag en is het heerlijk ontspannen. En als cadeautje vind je in het tijdschrift vriendschapskaartjes en in een extra boekje het Sestra-30-dagen-zomerproject met leuke creatieve schrijf- en illustratieopdrachten! Mis hem niet! Neem een kijkje of bestel het boek meteen.

Reacties

nieuwe reacties


De blik naar boven! Nieuwe hoop
De blik naar boven!
Nieuwe hoop