Toen ik klachten kreeg, wilde ik het niet delen. Na een tijdje moest ik het wel delen in mijn naaste kring, want al snel werd ik gemist in de kerk en ook op mijn werk en dus moest ik vertellen dat het niet zo goed ging met me. Dat ik niet meer alles kon.
Op het moment dat ik in de ziektewet belandde, besefte ik dat weinig mensen wisten wat er met me aan de hand was. Dat was mijn eigen schuld, want had ik niet de schone schijn opgehouden dat het allemaal wel goed ging. Niet zwak en zielig willen gevonden te worden. Is dat niet wat we allemaal willen?
Sterk zijn. Ik kan het zelf wel. Stel je niet zo aan. Doorgaan.
Maar waarom mogen we onze zwakheid niet laten zien? Iets wat mij erg bezig heeft gehouden. In de Bijbel staat zelfs dat in onze zwakheid, Gods kracht zichtbaar wordt. Dus misschien wel een mooie reden om je zwakheid in bepaalde mate te laten zien, zodat God daar op Zijn manier doorheen kan werken.
Er ging een knop om en ik besloot het te delen. Eerst mondjesmaat, maar na verloop van tijd ook door een berichtje in het kerkblad. Steeds meer berichtjes op mijn eigen blog en sociale media kanalen gingen over het ziek-zijn. Toen ik al een tijd in de ziektewet zat, besloot ik zelfs een brief te schrijven aan mijn collega’s en die kreeg een plekje in de kantine.
Wat vond ik het ontzettend moeilijk. Zo kwetsbaar zijn. Je zo kwetsbaar opstellen. Tegelijk is het tof om te zien wat het teweegbrengt, want ineens snappen mensen wat er met je is en groot voordeel: je hoeft niet steeds van alles uit te leggen.
Als jij niet ziek bent, maar aan de andere kant staat, dan wil ik je aanmoedigen. Luister, lees en leef mee! Vaak wil iemand alleen zijn verhaal kwijt en heeft die weinig aan verhalen van je tante van de buurvrouw die zo’n goede therapeut heeft. Heel lief bedoeld. Maar de zieke wil zich begrepen voelen. Dus laat zijn of haar gevoelens staan en vraag wat die persoon nodig heeft. Vaak is luisteren en er zijn al genoeg.
Ben jij ziek, op welke manier dan ook? Durf het te vertellen! Je zult merken dat je op veel begrip stuit. Wees niet bang voor medelijden, maar stel je open voor medeleven. Mij heeft het veel goeds gebracht – en veel lieve kaarten in de bus.
Wees sterk in je zwakheid!