Genoeg is genoeg

14 mei, 2017

We hebben twee keuzes voor ons leven. We kunnen leven door geloof of door zicht. We kunnen vertrouwen in Gods blijvende aanwezigheid en kracht of we kunnen vertrouwen op onze eigen middelen. Maar aardse rijkdom – zoals gezondheid, status en reputatie – is onderhevig aan verval en verdwijning. Slechts één Bron is er altijd voor ons en we weten dat we op Hem kunnen vertrouwen, want Hij is er voor zo veel mensen voor ons geweest.

(Jesusfreakske 777)

BIJBELGEDEELTE
Neem genoegen met wat u hebt. Hij heeft immers Zelf gezegd: ‘Nooit zal Ik u afvallen, nooit zal Ik u verlaten.’
(Hebreeën 13:5b, NBV)

UITLEG
Als kind was ik gefascineerd door het verhaaltje van kabouter Piggelmee uit het oude reclameboekje van Van Nelle dat mijn ouders hadden. De omgekeerde Keulse pot waarin hij en zijn vrouwtje woonden, werd omgetoverd tot een echt huis met alles erop en eraan, maar met name mevrouw Piggelmee was nooit tevreden. Gevolg: uiteindelijk woonden zij weer gewoon in hun oude Keulse pot. Dat heb je ervan.

Keer op keer als ik met mijn duim in de mond naar het verhaaltje luisterde en naar de ingeplakte plaatjes keek, was ik boos op mevrouwtje Piggelmee. Stom mens! Waarom wilde ze dan ook steeds maar meer?

God weet wat ik nodig heb.

Al valt op de rolverdeling in het verhaal op zijn zachtst gezegd het een en ander aan te merken, met het klimmen der jaren moet ik helaas toegeven dat ik in de houding van mevrouwtje Piggelmee angstig veel herken. Het is dan wel geen Keulse pot, maar als we na een vakantie in de natuur terugkeren naar ons kleine appartementje met twintig geparkeerde auto’s voor het raam, kan ik soms een diepe zucht slaken.

Toen ik laatst ook weer eens in zo’n weinig verheffende stemming verkeerde, viel er een blaadje van Dorcas in de bus. Ik las daarin het getuigenis van een vrouw in een Oost-Europees land die in een – in onze ogen – erbarmelijke situatie leefde. In haar armoedige kamer moest zij slapen, koken en leven. Maar in die omstandigheden beleefde zij Gods nooit aflatende zorg en trouw. Ik keek lang naar de foto waarop zij met een blijde lach en een intens tevreden blik in haar ogen aan haar gammele, houten tafel zat. Het liet mij de dingen weer even in het juiste perspectief zien.

En de Bijbel?

Sinds de onfortuinlijke keus van Adam en Eva wordt er in de Bijbel wat gemopperd. Als het volk Israël door de woestijn trekt, moet God keer op keer laten zien dat Hij voor hen zorgt. Ook koning Salomo kent deze menselijke trek, maar weet bovendien wat de gevolgen kunnen zijn, als hij zegt: Een tevreden geest geeft een goede gezondheid, jaloezie knaagt aan je botten. (Spreuken 14:30, NBV)

Timotheüs heeft er in zijn werk als jonge dienaar van Christus ook mee te maken. Hij ziet hoe volgelingen van Jezus ten prooi vallen aan de zucht naar geld en rijkdom. Ook voor hemzelf is het misschien verleidelijk. Daarom waarschuwt Paulus hem en maant hem er zich verre van te houden: Voor wie tevreden is met wat hij heeft, is het geloof grote winst. (1 Timotheüs 6:6)

We mogen verlangen naar ‘meer’. We mogen reikhalzend uitzien naar ‘beter’ als het gaat om wat God voor ons in petto heeft. Maar laten we ondertussen ons best doen tevreden te zijn met wat er is en oog hebben voor al onze zegeningen, zodat we, net als Paulus, kunnen zeggen: ‘Ik heb genoeg aan Uw genade.’

NALEVEN
Het is maar goed dat God engelengeduld met mij heeft, want steevast enige tijd nadat Hij me heeft laten zien dat Hij toch heus voor mij zorgt en ik het zo slecht nog niet heb, en ik vol schaamte heb toegegeven dat ik fout zat met mijn gemopper, begint het hele verhaal weer van vooraf aan. En vervolgens toont Hij het me gewoon nog een keertje. Dan vind ik bijvoorbeeld het blad van Dorcas in mijn brievenbus. Of mijn aandacht wordt getrokken door Hart voor Haïti, waar ik net een mailtje van krijg.

Je zult het vast herkennen. Ook al hebben we het nog zo goed, er is altijd wel iets te wensen.
Misschien moeten we leren ons bij die wensen meer te focussen op de dingen die God ons beloofd heeft en ons richten op de onzichtbare dingen. Want de zichtbare dingen zijn tijdelijk, de onzichtbare eeuwig. (2 Korintiërs 4:18b)

WIL JE MEER?

  • Spreuken 14:30
  • 2 Korintiërs 12:9
  • 1 Timoteüs 6:6-8
  • 1 Petrus 5:7

 

  • God volgen met heel je hart, Elisabeth George, Grace Publishing House.
  • De cultus van de keuze, John Benton, Uitgeverij Groen.
  • Nederigheid en dienstbaarheid, Henri Nouwen, Lannoo.

 

Femmie van Santen

Reacties

nieuwe reacties


Lieve mama, dank je wel Waarom?
Lieve mama, dank je wel
Waarom?