Elke ochtend was ik bang voor wat ik aan zou treffen. Zou er weer een molshoop bij zijn gekomen? Zwarte grote bulten grond ontsierden ons groene grasveld. IJverig schepte ik de grond weg alsof er niets gebeurd was. Toch kon ik mezelf niet voor de gek houden en kwelde de gedachte mij dat deze mol hard bezig was om het hele gazon om zeep te brengen.
Als ik ergens een hekel aan heb, dan is het wel aan mollen. Dit is me met de paplepel ingegoten. Vaak trof ik mijn vader aan die stilletjes bij een molshoop stond met een schop. Toen ik laatst een molshoop zag bewegen, vond ik mijzelf ineens buiten met een schop. Heel zachtjes sloop ik ernaartoe om de mol een lesje te leren. Maar die was ’m natuurlijk al lang gevlogen. Ook mijn nieuwe strategie ‘molsgangen vol laten lopen met water’ zette geen zoden aan de dijk.
Dan maar aankloppen bij mijn man. Hij zette wat klemmen in de hopen. Maar die groef de mol achteloos opzij. Dit was kinderspel voor hem. Inmiddels waren we dertig hopen verder en was ik vrij hopeloos. Mijn man nam zijn toevlucht tot YouTube en leerde hoe je een gang kunt ontdekken. Als je daar een klem in zet, heb je veel meer kans. Hij plaatste er drie. De volgende ochtend was het raak.
Een mol kan voor verzakkingen zorgen in je grasveld. Onder de oppervlakte maakt hij kapot waar jij zo zuinig op bent. Dit hele mollenverhaal deed mij denken aan een geschiedenis van koning Josia. Hij wilde God met zijn hele hart dienen en vond het vreselijk dat zijn volk de afgoden aanbad. Daarom voerde hij in het hele land radicale hervormingen door. Hij rustte niet totdat de altaren tot de grond toe waren afgebroken. Hij zette zich tot het uiterste in om iedereen bij God terug te brengen.
Een jongeman werd in die tijd geroepen tot profeet: Jeremia. Het leek een prachtige tijd om in te leven: voor het oog was alles nu immers weer prima op orde. Maar het volk had wel zijn haren verloren, maar niet zijn streken. De zonde was onderdrukt, maar niet uitgeroeid. Onder de oppervlakte broeide de zonde verder tot het na verloop van tijd weer zijn lelijke kop opstak en molshopen zichtbaar werden. Jeremia liet het volk weten dat een radicale verandering nodig was.
Toen ik naar de dode mol keek, dacht ik na over hoe ik omga met zonde in mijn eigen leven. Hoe ik het soms nog de kans geef om verder te woekeren door de halve maatregelen die ik neem. Hoe die zonde vervolgens dingen kapotmaakt. Herken je dat? Je weet dat je helemaal moet afrekenen met een bepaalde zondige gewoonte, maar pakt het toch niet grondig aan.
Een mol ziet er eigenlijk best schattig uit. Mijn kinderen vonden dat donkergrijze donzige beestje in een klem zielig. Ik wees hen op zijn scherpe tandenrij en grote klauwen en zei: ‘Een mol ziet er misschien aantrekkelijk uit, maar het beestje maakt dingen kapot.’ Zo is het ook met zonde. Het voelt soms zelfs prettig aan, maar ondertussen heeft het zijn klauwen in je gezet en jou gebonden.
Jeremia moest tegen het volk zeggen: ‘Bekeer u toch, ieder van zijn slechte weg. Maak uw wegen en uw daden goed.’ (Jer. 18:11) Ook vandaag zijn deze woorden nog actueel. Neem geen halve maatregelen als het om zonde gaat. ‘Dood dan uw leden die op de aarde zijn.’ (Kol. 3: 5) ‘En laat de vrede van God heersen in uw harten.’ (Kol. 3: 15) Ga op zoek naar de mol!
Op dit moment schrijft Tanneke aan een nieuw boek over Jeremia: Keer terug en kom thuis . Het is een prachtige Bijbelstudie met verdieping, nieuwe inzichten en een waardevolle boodschap voor vrouwen in de tijd waarin wij leven. Het verschijnt medio juni. Dus houdt ons in de gaten van de laatste updates rondom de verschijning!
Tanneke schreef ook het dagboek Leven aan zijn hart. Dat vertelt over de bijzondere relatie die de Here Jezus met jou, als onderdeel van zijn gemeente, wil hebben. Hij houdt intens van zijn gemeente, zoals een bruidegom van zijn bruid. Zijn overweldigende liefde vraagt om een antwoord van onze kant. Om dichter aan zijn hart te gaan leven. De 365 overdenkingen gaan over thema’s als intimiteit met God, overgave aan Hem, stralen voor God en Hem aanbidden. Het dagboek nodigt uit om verder te groeien in liefde voor en verlangen naar de Here Jezus.