Alsof de lichamelijke wonden nog niet genoeg zijn, veroorzaken die bij een kruisiging nog niet eens de uiteindelijke dood. De dood sluipt langzaam dichterbij door uitputting en verstikking. Het wordt steeds moeilijker om het hoofd rechtop te houden en adem te blijven halen. Hoe moeilijk moet het dan wel niet zijn om nog iets te willen zeggen?
Hoeveel preken je ook hebt gehoord over deze woorden van Christus, luister er weer heel goed naar. Op het moment dat zijn mond de woorden vormde en zijn tong geluid kreeg, zei Hij: ‘Vader, vergeef hun, want ze weten niet wat ze doen’ (Lucas 23:34). Niet ‘Vader, verteer hen’, maar ‘Vader, vergeef hun’. Dit zijn misschien wel de volmaaktste woorden, gesproken op het volmaaktste moment sinds God de gave van taal gegeven heeft. Hoe onvoorstelbaar zijn gebed ook was, het paste zo goed! Als het bij het kruis ergens om gaat, dan is het wel vergeving. Vergeving voor onverbeterlijke zondaars, die het het minst verdienen.
Ik geloof dat de timing van deze woorden heel bewust was. Het waren de eerste woorden die Jezus sprak nadat Hij aan het kruis genageld was en het kruis overeind gezet was. Zijn onmiddellijke verzoek aan de Vader om vergeving, wijdde het kruis voor zijn altijddurende werk. Zijn vraag doopte het ruwe hout tot zijn goddelijke doel.
Je moet wel begrijpen dat het kruis zelf geen kracht had. En het is ook nooit bedoeld als afgod, maar het vertegenwoordigt iets dat zo goddelijk en krachtig is dat de apostel Paulus ervan zegt: ‘Maar ik – ik wil me op niets anders laten voorstaan dan het kruis van Jezus Christus, onze Heer, waardoor de wereld voor mij is gekruisigd en ik voor de wereld’ (Galaten 6:14).
Dokter Lucas is als enige van de vier evangelisten door God geïnspireerd om deze woorden van vergeving op te schrijven Wat toepasselijk dat juist een arts zulke genezende woorden mocht opschrijven. In de dagen die volgden, zijn veel mensen vast en zeker gekweld door hun geweten.
Ongetwijfeld werden veel van hen die in de menigte bij de kruisiging stonden, gered op de Pinksterdag. Beide gebeurtenissen vonden plaats in Jeruzalem op belangrijke feestdagen, en er zaten maar een paar weken tussen. De belangrijkste reden om aan te nemen dat het dezelfde mensen waren, is echter dat God niet zomaar een verzoek van zijn Zoon afwijst.
Tekst: © Ontmoet Jezus (Beth Moore)