Superhelden

10 januari, 2018

Zelf ben ik niet bepaald het toonbeeld van een sterke vrouw: Ik heb geen spierballen, ben ook absoluut niet dapper. Spinnen kunnen mij de stuipen op het lijf jagen en ook sociaal gezien behoor ik niet tot de prijswinnaars. Ik heb geen succesvol bedrijf en ben geen moeder… Logisch dus, dat ik niet op de cover van dit blad sta.

De brandweervrouw die met gevaar voor eigen leven een brandend huis binnenstapt, de vluchtelinge die huis en haard achterlaat en alsnog anderen op de eerste plek zet in haar leven… Dát zijn sterke vrouwen! Daar zijn we het vast allemaal over eens.

Toch waren dat niet de eerste vrouwen aan wie ik dacht toen ik het onderwerp voor deze THUIS te horen kreeg. Ik moest denken aan het meisje dat niet durft te eten omdat ze zichzelf al zo dik vindt met haar dertig kilo; aan de jonge vrouw die achtervolgd wordt door dwanggedachten en fobieën; aan de moeder die haar kinderen buiten laat spelen, maar zelf geen stap buiten de deur zet; aan de meid die elke dag weer moed vindt om uit bed te stappen ondanks dat de wereld zo zwart lijkt om haar heen.

Zíj zijn mijn superhelden. In het gehaaste leven van alledag loop je zo aan hen voorbij, waarschijnlijk zie je ze niet eens staan. Toch leveren ze dagelijks een zware strijd, een strijd die al hun energie opslokt en waar ze – voor hun gevoel – nooit als winnaar uit komen. Onzichtbaar zijn hun heldendaden, niet geprezen hun moed.

Op deze wereld ben je een slappeling als je dingen niet durft, als je bang bent of wanneer het donker is in je hoofd. Spierballen moet je hebben, the sky is the limit. Toegeven dat je strijdt tegen depressie of angsten, dat je mentale uitdagingen kent, wordt gezien als zwak. Beseffen we wel hoe ontzettend veel moed het vergt om überhaupt het taboe te doorbreken? Weten wij wat het is om voortrazende gedachten te moeten temmen, elke minuut van de dag? Snappen we iets van de vermoeidheid die deze helden voelen, omdat ze vechten voor hun leven? Begrijpen wij hun wanhoop?

Prijs deze sterke vrouwen, moedig ze aan, deel in de strijd en span je in om zichtbare kracht te geven waar zij onzichtbaar oorlog voeren. Sterke, sterke vrouw, je bent meer waard dan de mooiste edelstenen (Spr. 31:10).

Tekst:© THUIS (2017)

Deze column en veel meer vind je in de nieuwe THUIS die als thema ‘sterke vrouwen’ heeft en veel inspirerende artikelen daaromheen bevat, waaronder interviews met sterke vrouwen, Bijbelstudies over hoe je zelf stevig(er) in je schoenen kunt gaan staan, een reisreportage uit Nieuw-Zeeland en lekkere recepten met echte Hollandse wintergroenten. Kortom: hebben.

Reacties

nieuwe reacties


Hij meer, ik minder Leven in het hier en nu
Hij meer, ik minder
Leven in het hier en nu