Zomerdo’s en -don’ts

9 augustus, 2017

Of je zomer nu bestaat uit een ontspannen middag in een tuinstoel of een aaneenschakeling van allerlei activiteiten met misschien een paar minuten om te lezen, terwijl de kinderen een dutje doen… We hopen dat je in elk geval wát tijd hebt om tijdens deze mooie tijd van het jaar te lezen.

Zomerlezen is namelijk het fijnste wat er is. Buiten in de zon, of aan het strand, op de camping… Zomer en boeken zijn gewoon altijd een goede combinatie. En met deze do’s en don’ts haal je er het maximale uit!

Do: Lees buiten. Geniet van de zon.
Don’t: Denk niet dat ‘lezen bij het zwembad’ maakt dat je lijkt op een model op de cover van een willekeurig magazine, met een perfect bruin kleurtje, geen spetterende kinderen in zicht en een prachtig kleurenspel tussen de cover van je boek, je bikini of zwempak en je badhanddoek. Meestal komt het erop neer dat je huid rood is, je boek kleddernat en je handdoek doorweekt.

Do: Neem je kinderen deze zomer mee naar de bibliotheek.
Don’t: Neem je kinderen deze zomer mee naar de bibliotheek, nadat je hun net op een ijsje hebt getrakteerd. Boeken zijn daar vaak niet zo blij mee. Aan elkaar klevende bladzijdes en onleesbaar wordende tekst en zo. O, en dan hebben we het nog niet over bibliothecaresses. Die houden niet van kleverig en plakkerig en alles wat hun kindjes zou kunnen beschadigen.

Do: Dompel jezelf onder in de wereld van een van je romans en vergeet alles om je heen.
Don’t: Dompel jezelf onder in de wereld van een van je romans en vergeet alles om je heen, als er van je wordt verwacht dat je de koffers inpakt. Of de kraan dichtdraait als het zwembadje vol is. Of de kinderen bij het zwembad in de gaten houdt. Of de tijd niet vergeet, omdat er een pizza in de oven zit.

Do: Selecteer je boeken op hun omslag. Wat is er nu fijner dan heel de zomer lang allerhande droommannen, dappere ridders of prachtige villa’s of weidse vergezichten in je handen te hebben?
Don’t: Selecteer je boeken enkel en alleen op hun omslag. Aanbevelingen van anderen en of het eerste hoofdstuk je boeit, is ook belangrijk. En denk eens aan al die fantastische verhalen die – helaas – de dupe zijn geworden van de verschrikkelijke smaak van een uitgever of de slechte dag van de vormgever, die je anders zou mislopen!

Do: Kies eens een boek dat je normaal gesproken links laat liggen. Als je bijvoorbeeld weg bent van historische romans – kies een bloedstollende thriller. Als je niets moet hebben van al dat zoetsappige gedoe – lees een chicklit. Als je doorgaans waargebeurde verhalen leest – ga eens een keer voor fantasy. Variatie van spijs doet lezen, zeggen ze toch?
Don’t: Negeer je favoriete genre. Je zomer is natuurlijk niet echt geslaagd als je, als liefhebber van thrillers, niet minstens één keer over een angstaanjagende moordenaar leest. En als echte romanfan moet je uiteraard wel een op-en-top liefdesverhaal lezen. En mooie jurken, bals, en knappe edelmannen mogen deze zomer niet ontbreken als je weg bent van historische roman.

Do: Lees een boek over een droomheld en zwijmel weg.
Don’t: Lees een boek over een droomheld en zwijmel weg. Mensen zouden kunnen denken dat je een zonnesteek hebt, of zo. En je midden op het strand in natte, koude lakens wikkelen, omdat dat zou moeten helpen. En een ambulance bellen. En je vervolgens meenemen naar de eerste hulp. Zeg dan maar ‘dag’ tegen je dagje zon, zee, strand!

Nou, een geslaagde zomerleesvakantie moet nu wel lukken, lijkt ons zo. Maar wel zijn wel nieuwsgierig: wat zijn jouw do’s en don’ts als het op (zomer)lezen aankomt?

Reacties

nieuwe reacties


Jij, ik en de schapen Zomerdans
Jij, ik en de schapen
Zomerdans