Loof de HEER, want Hij is goed, eeuwig duurt Zijn trouw.
(1 Kronieken 16:34, NBV)
UITLEG
Zingen… De één houdt er van, de ander vindt het maar niks. Of je nu zelf graag zingt of liever luistert naar een ander, de Bijbel roept ons op om te zingen. Echt waar. In de Bijbel staan liederen waarbij de opdracht klinkt: leer dit lied uit je hoofd, zing het vaak. Waarom zijn liederen zo belangrijk? Omdat we makkelijker liederen onthouden dan teksten en verhalen. En liederen raken niet alleen ons verstand, maar ook onze emotie en ons hart. Zo kunnen wij met hart en ziel onze nood, liefde of vreugde uiten. Liederen geven ons moed, troosten ons, maken ons blij. En bovenal helpen zij ons herinneren.
Nu is er een refrein in de Bijbel dat telkens weer terugkeert. Keer op keer krijgen mensen de opdracht dit refrein te zingen.
NALEVEN
Door alle eeuwen heen hebben mensen de woorden uit Psalm 100, 106, 107, 117, 118, 136 en 138 gezongen. Eeuwig duurt Zijn trouw. De één zong het met het schaamrood op de kaken, vanwege zijn of haar eigen ontrouw. De ander met tranen van vertroosting. Een derde juichte het uit om een nieuw begin.
Waarom? Waarom is het nu zo belangrijk om dit lied te zingen?
Denk daar deze week nu eens over na. Zing het zelf elke dag en kijk wat het met je doet. Eén ding is zeker: het is nu onze beurt om het refrein te zingen. Het is jouw beurt.
Soms heb ik geen zin in zingen. Als mijn zoon dan Groot Nieuws Radio hard aanzet, zeg ik: ‘Kan die muziek uit?’ En als ik moe en gestrest ben en de muziek me irriteert: ‘Zet die herrie uit!’ Mijn 17-jarige zoon wijst mij er dan fijntjes op dat deze prachtige christelijke muziek geen herrie is en hij heeft helemaal gelijk!
Natuurlijk hebben we ook behoefte aan rust en stilte om even bij te komen of te concentreren op ons werk en staan we niet elk moment van de dag open voor geestelijke muziek. En toch… Misschien is het een goed idee om juist als ik chagrijnig ben een moment te luisteren naar een rustig lied over Gods trouw. Wie weet doet het goed.
Zullen we het allebei deze week uitproberen? Jij bij jou thuis, ik bij mij thuis?