Wij zijn dolverliefd op boeken – dat zal jullie ondertussen wel duidelijk zijn. En vaak krijgen we leuke en lieve reacties van lezers met een al even grote boekenliefde, maar niet iedereen deelt die liefde. En waarschijnlijk ken jij ook wel zo iemand die altijd een meewarige blik op de stapel boeken op je nachtkastje werpt en dingen zegt als: ‘Denk je niet dat je nu een keer genoeg boeken hebt?’ Of: ‘Ben je nu alweer een boek van die auteur aan het lezen? Wordt het niet eens tijd voor iets anders?’
Voor het geval je dat weleens naar je hoofd geslingerd krijgt, ben je misschien wel nieuwsgierig of je daadwerkelijk toe bent aan iets anders, of dat boeken lezen gewoon echt jouw ding is. Om je te helpen een antwoord te vragen op die vraag, hebben we een handige lijst opgesteld!
Het is tijd om een nog een boek te gaan lezen als…
1. … het laatste boek dat je las, te snel uit was. Of als het niet goed afliep, of – hopelijk gebeurt dat niet té vaak – als het was zo slecht was, dat je er zelfs over getwijfeld hebt om het weg te doen. Of als het eindigde met een spannende cliffhanger, maar het vervolg verschijnt het komende jaar niet.
2. … er klusjes moeten worden gedaan. Zoals iedereen weet, hebben we een stok achter de deur nodig om saaie, vermoeiende klusjes te doen. Schrijf wat van dat soort karweitjes op je to-dolijstje en beloon jezelf voor deze blijk van verantwoordelijkheid daarna met het lezen van een paar hoofdstukken. (Wij zijn er overigens niet voor verantwoordelijk als het boek ervoor zorgt dat de klusjes helemaal niet gedaan worden.)
3. … je hebt vandaag nog niets nieuws geleerd hebt. Iedereen moet op zijn minst één nieuw ding per dag leren en wanneer je vooral fictie leest, zou je iets moeten leren over het verleden of over ongebruikelijke beroepen, of simpelweg alleen iets nieuws over de mensen om ons heen en hoe we wat aardigs voor hen zouden kunnen doen. Lezen is niet alleen maar entertainment. Het is educatie.
4. … je vrienden al een tijdje aandringen om een bepaald boek te lezen. En nee, in dit geval gaat de vlieger ‘Als iedereen in de sloot springt, doe jij dat toch niet ook?’ niet op. Het gaat erom dat je na het lezen misschien een gemeenschappelijke favoriete auteur hebt en je vervolgens bijvoorbeeld samen kunt uitzien naar een nieuw boek van deze auteur, samen kunt gissen over de plot, discussiëren over de charme van de hoofdpersonages. Het gaat om het samendoen.
5. … je helemaal stapel bent op een bepaalde auteur. Of als je niets liever doet dan onderduiken in een fictieve wereld. Of als je gek bent op romantische verhalen.
6. … je wilt protesteren tegen de mobieltjescultuur. Studies hebben uitgewezen dat we steeds makkelijker worden afgeleid en minder contact maken met anderen. Onze remedie? Neem de tijd om te gaan zitten en lees een boek. Zelfs als je e-books leest, zet je je ertoe om je aandacht onverdeeld aan één ding te wijden en ontwikkel je nog mensenliefde ook. (Ja, we weten het: het zijn fictieve mensen, maar dan nog… Het lezen van fictie helpt je sympathie voor anderen te ontwikkelen.) Lezen is niet zomaar een hobby – het is een sociaal protest. Dus lees een boek en maak van de wereld een betere plaats.
7. … er nog steeds boeken zijn die je niet gelezen hebt. Het motief hiervan is natuurlijk overduidelijk. Worden boeken niet geschreven om gelezen te worden?
Deze lijst heeft ons in ieder geval geholpen om onze leesverslaving te rechtvaardigen – oftewel: volstrekt logische en onweerlegbare excuses te formuleren om onze leeshonger voorrang te geven boven de punten op ons to-dolijstje.
Wat is jouw excuus om toch maar weer een nieuw boek te kopen of te lezen? Hebben we er een gemist?
Tekst: Bethany Fiction – Seven Signs That You Need to Read Another Book