Mijn één-na-laatste blog… over de keuken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik die een tijdlang uitgesteld heb. En ik ben er sinds gisteren achter waarom. Ik las Spark Joy, het tweede boek van Marie Kondo, en zij vertelde dat de keuken de plek is waar je nu eenmaal veel nodig hebt (potten, pannen, servies, bestek, kruiden, etenswaren etc.) in een relatief kleine ruimte. Er blijft in de keuken dus gewoonweg veel op te bergen. En dat is het precies: mijn keuken voelt niet heel simpel, al ben ik al wel doorheen gegaan. De keuken is ook het enige domein waar het, wat Marie Kondo betreft, niet simpel hoeft! Mooi, denk je nu misschien, dan zijn we snel klaar vandaag. Maar… zo makkelijk kom je niet van me af, want een paar tips heb ik toch wel voor je!
LEEG AANRECHT | Wat ik heel fijn vind is, is een leeg aanrecht! Het oogt rustig, het werkt lekker (er is altijd plek) en het is makkelijk schoon te houden. Spullen trekken spullen aan, lijkt het wel. Dus wanneer je iets op het aanrecht zet, komt er als vanzelf meer bij te staan of liggen. Staat er niets, dan stimuleert dat om het opgeruimd te houden. Overigens staat er nog wel iets op mijn aanrecht: een espressomachine, waterkoker, fruitschaal en zeeppompje.
SERVIES | Servies, bestek, bekers en glazen. Hoeveel heb je eigenlijk nodig? Ik heb besloten dat ik op dit gebied geen minimalist wil zijn. Ik hoef niet per se maar vijf borden en glazen te hebben. Maar ik hou wél van rust en ruimte in mijn kasten. Vier grote schalen, twee etagères en een extra theeservies vond ik teveel van het goede. Die heb ik dus gesimplified en weggegeven (leuke verjaardagscadeaus!). Ook heb ik mandjes gemaakt voor extra glazen en mokken, die ik er zo bij pak als we een feestje hebben. Al die glazen (waarvan ik vaak nog maar twee of drie dezelfde heb) staan niet meer in mijn kast. Daar staan alleen nog de mooiste sets.
Sommige mensen hebben twee serviezen: een voor dagelijks gebruik en een voor speciale gelegenheden. Mijn vraag zou dan zijn: waarom zou je niet van elke dag een feestje maken en gewoon je speciale servies in de kast zetten? En die andere gewoon wegdoen?
OPRUIMEN | Bij elke ruimte en ook bij de keuken geldt: eerst wegdoen, dan pas opruimen. Een uitspraak die mij inspireerde is: Embrace the idea of one. Als je van iets maar één exemplaar hoeft te hebben, hou dan de beste en doe de andere(n) weg. Eén kurkentrekker, kaasschaaf of dunschiller is echt genoeg. De spullen die mogen blijven geef je een logische plek. In de keuken houdt dat in:
ROMMELLA | Goed nieuws: een rommella mag! :-) Eén la waarin je allerlei overige zaken legt die nergens bij horen. Laat het wel bij één la. Wordt het meer, dan is het zaak om dingen bij elkaar te gaan zoeken en die als een aparte categorie bij elkaar op te ruimen.
Tenslotte: er bestaan allerhande apparaten voor in de keuken. Van broodbakmachines tot spiralizers. Wanneer je een apparaat wilt aanschaffen, bedenk altijd waar je hem neer gaat zetten, hoeveel plek hij inneemt, hoeveel onderhoud hij nodig heeft en of dat opweegt tegen het gemak en de frequentie waarmee je het apparaat gaat gebruiken. Denk eerst eens een maandje na over je aanschaf, voordat je het koopt. Dit voorkomt miskopen en zorgt ervoor dat je meer geniet van je aankoop.