Gods vreugde is je kracht

5 november, 2017

De vreugde van de Heere, dat is uw kracht.
(Nehemia 8:11, HSV)

BIJBELGEDEELTE
En Nehemia, Ezra, de priester en schriftgeleerde, en de Levieten die het volk onderwezen, zeiden tegen heel het volk: Deze dag is heilig voor de HEERE uw God. Rouw dan niet en huil niet. Heel het volk huilde namelijk toen ze de woorden van de wet hoorden. Verder zei hij tegen hen: Ga, eet lekkernijen en drink zoete dranken. En deel uit aan hen voor wie niets is klaargemaakt, want deze dag is heilig voor onze Heere. Wees niet bedroefd, want de vreugde van de HEERE, dat is uw kracht.
(Nehemia 8:10-11, HSV)

EEN STAPJE DICHTERBIJ
Voor veel mensen is november een sombere maand. De klok is verzet, de dagen worden korter en donker. Je gaat in het donker naar je werk en komt in het donker ook weer thuis. Die beleving zorgt er – volgens Deens onderzoek – voor dat er meer mensen depressief raken. Onze hersenen en ons lijf hebben namelijk behoefte aan licht en frisse (buiten)lucht.

Gelukkig staat het internet bol van tips en trucs waardoor we onszelf weer nieuwe energie kunnen geven, zoals ‘met deze kruiden kom je blij en fit het najaar door’, en ‘pas je voedingspatroon aan, beweeg meer en krijg meer energie’.

Ik geloof dat het werkt. Daarom loop ik graag een rondje hard. En kook ik gezond en suikervrij met pure producten uit eigen moestuin. Fysiek voel ik me fit, fris en energiek. Maar mentaal morrelt er iets (of iemand?) aan me. Dat begint al als ik wakker word en de dag met alle verplichtingen zich langzaam aan me opdringt; hij drukt als een zware steen op mijn maag. Ik voel me inspiratieloos, moe en mislukt. Om chagrijnig van te worden.

Maar dan lees ik in de Bijbel: Wees niet bedroefd, want de vreugde van de Heere, dat is uw kracht. De ‘vreugde van de Heere’… dat gaat over échte power. Power van boven die je laat bruisen en vreugde geeft, en díé vreugde geeft je kracht en maakt je sterk. Zulke power wil ik wel! Maar tegelijk besef ik dat ik die vaak mis. Hoe kom ik eraan?

In Nehemia 9 vanaf vers 5 bedenkt het volk van Israël wie God is en wat Hij voor hen gedaan heeft. Ze spreken dit ook uit: God heeft Zijn belofte gehouden, Hij is rechtvaardig, vergeeft, is genadig, barmhartig, geduldig. In de woestijn heeft Hij Zijn volk niet verlaten, maar het alles gegeven wat het nodig had en het onderwijs gegeven door Zijn goede Geest.

Weet je wat er gebeurt als je God op zo’n manier gaat prijzen? Probeer het! Heb jij God ooit aan het werk gezien in jouw leven? Op welke manier? Spreek het hardop uit en prijs God om wie Hij is. Hopelijk raak je dan onder de indruk van onze grote, geweldige, ontzagwekkende God. (Tip: maak een dank-voor-duizend-dingen-boekje waarin je al die kleine en grote momenten noteert.)

Het is belangrijk dat je in de donkere novembermaand goed voor jezelf zorgt. Neem dus tijd voor die wandeling, eet verse groenten en fruit en ga op tijd naar bed. Een vrolijk hart bevordert een goede gezondheid, maar sombere geest verzwakt het lichaam. (Spreuken 17:22, NBV)

Maar de échte power zit ‘m niet in gezonde voedingsgewoonten of veel sporten. Dat je je verheugt over jouw grote God, dát geeft nieuwe energie! Ook als je verlaten bent door vrienden, geen geld hebt voor verse groenten, geen tijd voor een wandeling met jezelf, omdat je voor je (dood)zieke kind moet zorgen. De blijdschap – over wie God voor je is – is niet afhankelijk van je omstandigheden.

Als je morgenvroeg wakker wordt, laat je dan niet laten leiden door je gevoelens, verplichtingen of agenda. Dat berooft je alleen maar van je kracht. Begin je dag met het hoofd omhoog, op God gericht. Prijs Hem om wie Hij is. Hij zal je kracht geven. Elke nieuwe dag.

GEBED
Liefdevolle Vader, wat ben ik een gemakkelijke prooi voor de satan. Hij morrelt aan mijn energieniveau als ik me laat leiden door mijn gevoel en emoties. Ik leg mezelf een norm op en vergeet dat mijn norm niet die van U is. Help mij niet naar de grond te kijken of naar mijn omstandigheden, maar mijn gezicht op te heffen, zodat ik Uw liefdevolle blik mag zien. U bent mijn Maker en ik prijs U om wie U bent. Vul mij met Uw kracht! Amen.

 

Marlon van den Bos

Reacties

nieuwe reacties


Licht, zout en gist Mannen
Licht, zout en gist
Mannen