Eindelijk was-ie daar dan, langverwacht en reikhalzend naar uitgekeken door enthousiaste biblejournalers: de Schrijfbijbel! Een bijbel om in te schrijven uiteraard, maar waar je ook nog zo veel meer mee kunt.
Het moment dat ik de Schrijfbijbel opende, was best spannend. Zou hij net zo fijn zijn geworden als we met zijn allen hoopten? Natuurlijk draait het in elke bijbel om het Woord zelf, maar omdat deze Schrijfbijbel ook speciaal gemaakt werd voor biblejournaling, zijn de praktische zaken ook niet onbelangrijk.
Ik verwijderde de verpakking en liep linea recta naar mijn atelier om hem te testen. Zou het papier wel fijn zijn? vroeg ik me af. Ja, ontdekte ik al snel. Het schrijft heerlijk, voelt glad en steviger aan dan bij gewone Bijbels, al blijft het natuurlijk bijbelpapier en dus dun. Ik tekenende met fineliner en kleurpotlood, gebruikte waterverf, smeerde Gelatos-sticks uit en… het werkte allemaal prima!
Alleen schrok ik een beetje van de nadrukkelijke lijntjes, maar in de praktijk blijk ik daar helemaal geen last van te hebben en bij het schrijven van teksten – al dan niet met handlettering – is het juist weer handig.
De indeling van de ‘bijschrijfkolom’ in de Schrijfbijbel is afwisselend. Bij het ene Bijbelboek staat deze links, bij de het volgende Bijbelboek in het midden; die afwisseling vind ik leuk. Veel Bijbelboeken hebben aan het begin een lege bladzijde; lekker veel extra tekenruimte. Achterin zijn maar liefs tweeëntwintig pagina’s met notitieruimte (oefenpapier noem ik dat) opgenomen. Ideaal voor als je nog niet direct bij het Bijbelboek zelf wilt schrijven en tekenen, maar eerst wilt oefenen.
Het mooie van biblejournaling vind ik dat het een manier is om geloof en creativiteit te verbinden. In plaats van een Bijbelgedeelte alleen te lezen en mijn gedachten alle kanten op te laten fladderen, lees ik nu een kort stukje, pik daar een tekst uit die ik wil vormgeven en ga daarmee aan de slag.
Op zo’n moment concentreer ik me en zie ik alleen die Bijbeltekst. Dan overpeins ik zo’n tekst en sla die op in mijn geheugen.
Dat ik daar niet de enige in ben, blijkt wel tijdens workshops. Dan hoor ik van vrouwen – en heel soms mannen – dat ze hun bijbel veel vaker openslaan nu ze een manier gevonden hebben om hun creativiteit kwijt te kunnen.
Dat is precies waar deze Schrijfbijbel je bij kan helpen. Hij is gemaakt om creatief mee aan de slag te gaan. Je hoeft je niet te vergelijken met een ander, en nee, je hoeft ook niet geweldig te kunnen tekenen. Het is een ontdekkingsreis naar wat je wilt en kunt; de een zal willen schrijven en handletteren, de ander is veel uitbundiger en strooit met kleur. Het is ook mooi om te zien hoe biblejournalers elkaar inspireren en helpen om technieken te leren.
In het Biblejournaling magazine vind je allerlei tips om te biblejournalen. Wat gebruik je? Welke technieken zijn er onder andere? Hoe voorkom je dat een pagina doordrukt? Hoe werk je met Gelatos, waterverf of acryl, etc.? Ideaal dus voor beginnende biblejournalers.
Meer over biblejournalen? Lees dan hier verder of bekijk deze filmpjes van Linette Trapman. Wil jij de Schrijfbijbel? Dat kan, bestel hem meteen en heb hem deze week nog in huis.