Onlangs kopte de NOS: Brood, fruit en rijst in de vuilnisbak: verspilling is een hardnekkig probleem. Dergelijke koppen triggeren mij om te lezen, want ik herken dit, helaas. Mijn streven is om zo duurzaam mogelijk te leven en voedselverspilling past daar niet bij, dus iedere tip tegen voedselverspilling is welkom.
In het artikel van de NOS wordt met name genoemd dat wij Nederlanders heel veel rijst en pasta weggooien. Hoe dat komt? Omdat we daar domweg te veel van koken. Hoe voorkom je dat nu?
Tip 1 – Weeg hoeveelheden af
De oplossing is even simpel als voor de hand liggend: weeg de hoeveelheden af. Deze oplossing wordt al jaren genoemd. Ook toen ik net getrouwd was, kende ik de tip. Ik was echter eigenwijs en vond het veel te veel gedoe, want stel je voor: pasta uit de kast halen, weegschaal uit de kast pakken, pasta in de weegschaal, pasta in de pan…
Goed, ik zal het eerlijk bekennen. Voor mij was de horde ‘weegschaal uit de kast pakken’ het probleem. Wat?! Doe je daar moeilijk over? Ja, ik wel. Kastdeurtje open, eerst twee pannen weghalen, dan de weegschaal vanachter allerlei andere rommel naar voren trekken… Veel te veel gedoe.
Tip 2 – Koop een leuke weegschaal
Tot ik die ene, leuke weegschaal kocht. De weegschaal die gezien mocht worden en die ik gewoon vol in het zich kon laten staan. Vanaf dat moment ging ik pasta en rijst afwegen. En nog altijd doe ik dat. Mijn leuke weegschaal is meeverhuisd en heeft nog altijd een prominente plek in onze keuken. Die leuke weegschaal heeft mij, en de maatschappij, kilo’s weggegooide rijst en pasta bespaard.
Moraal van dit verhaal? Als je bij jezelf achterhaalt wat de reden is dat je een tip niet toepast, kun je daar misschien een oplossing voor verzinnen.
Tip 3 – Pas je eetpatroon aan
Een paar jaar geleden raadde mijn huisarts me een ander eetpatroon aan. Van iemand die haar dag begon met een bruine boterham met hagelslag, en die lunchte met boterhammen met hagelslag, werd ik iemand die geen brood meer at. Wat dat met voedselverspilling te maken heeft? Door de boterhammen uit mijn dieet te schrappen, moest ik nadenken over alternatieven. In mijn zoektocht ontdekte ik dat de restjes in mijn koelkast heel geschikte vervangers voor brood waren.
Om wat voorbeelden te noemen:
Kortom: door brood te schrappen, komen de restjes veel beter op. Nou wil ik niet oproepen tot een broodboycot. Geniet vooral lekker van je boterhammen. Maar als je af en toe voor de lunch je koelkast eens opentrekt en kijkt waar de ingrediënten je brengen, kun je heel wat voedselverspilling voorkomen!
Tekst: © Lisette van de Heg
Lisette van de Heg schreef mee aan Groen op hakken. Dit is hét boek voor alle vrouwen die het best iets groener willen doen, maar niet zo goed weten hoe. Vol tips en ervaringen om duurzamer te leven, met een heerlijk positieve insteek. Ook wie al enthousiast begonnen is en nog een stapje verder wil gaan, vindt hier meer informatie en inspiratie. De tips zijn ingedeeld in drie niveaus, voor elk wat wils: groen, groener, groenst. Onderwerpen als voeding, kleding en kinderen komen aan bod, aangevuld met veel tips, columns en lekkere recepten.