In een relatie, en zeker in een intieme relatie, is ‘transparantie’ een van de belangrijkste bouwstenen. Vertel de ander je intieme gedachten, je lichamelijke verlangens en welke emotionele ruimte je nodig hebt om intiem te experimenteren. Intimiteit gaat namelijk in eerste instantie niet om wat je doet, maar om wie je bent.
Als je intiem bent met je partner geef je geen techniek, maar je hart, je liefde en je passie. Je doet niet intiem, je bént intiem. Gebruik deze transparantie om je relatie (opnieuw) op te bouwen. Geef elkaar de ruimte om te groeien en te bloeien. In liefde is er geen schaamte en angst voor afwijzing.
Heb je samen weleens een kamer ingericht? Dan weet je hoe lastig het is om het met elkaar eens te worden. Hoe gaan jullie met de verschillende wensen om? Ervaar je het idee van je partner als afwijzing of zien jullie het als een uitdaging om de beide inzichten te combineren? Kun jij als gezelligheidsmens ruimte maken voor het minimalisme van je partner of andersom?
Zo gaat het ook met intimiteit. Transparantie vanuit liefde en relationele veiligheid zegt altijd: ‘Ik erken jou in wie jij bent en hoe jij bent.’ In dit geval zeg je tegen je partner: ‘Vind jij een zachte hoekbank mooi? Fijn om te weten. Gaan we doen. Zou het leuk zijn om daaronder een eenvoudige houten vloer te leggen?’ Transparantie vanuit vertrouwen zegt: ‘Ik weet veel van jou en zal jou daarmee niet kwetsen.’ Door bijvoorbeeld, als je partner naar zijn werk is, niet tóch een hoogpolig tapijt neer te leggen in plaats van een houten vloer. Liefde en vertrouwen. Of, zoals psychologe Joyce Brothers zei: ‘Het beste bewijs van liefde is vertrouwen.’
Door transparant te zijn, zet je de deur van je hart open en zeg je: ‘Jij mag bij mij binnenkomen. Ik laat jou toe in mijn intieme gedachten, verlangens, angsten en avontuurlijke behoeften. Ik vertrouw erop dat je mij niet afwijst.’ Het is dit gevoel van bij elkaar thuiskomen dat we allemaal zoeken in een relatie.
Volledig geaccepteerd te worden naar geest, ziel, lichaam en seksuele wensen, zonder angst dat de ander je wil omvormen tot zijn of haar beeld van jou.
Transparant leren worden over je intieme gevoelens is een proces. Iemand zei eens tegen mij: ‘Ik vind seks hebben gemakkelijker dan over seks praten.’ Transparantie heeft ook te maken met jezelf kennen. Weet je eigenlijk wel wat je verlangt? Als je niet weet wat je intieme verlangens zijn, dan kun je daar natuurlijk ook niet transparant over zijn. En als je niet transparant bent dan weet je partner ook niet hoe hij of zij jouw intieme leven kan vervullen.
Wil je transparant zijn, maar is er naast liefde en vertrouwen ook pijn? Je vertrouwde je partner, maar hij of zij heeft dat vertrouwen toch een keer geschonden? Dan is het een hele klus om weer opnieuw te vertrouwen, maar het is niet onmogelijk. Elke kamer in je intieme levenshuis kun je herinrichten, ook dat kleine, vergeten, koude kamertje ergens onder in de kelder waar de pijn zit.
Transparant zijn is een mooi en boeiend avontuur en zeer de moeite waard. Wat is er tenslotte nu mooier dan vanuit jullie onderlinge liefde jullie intieme relatie meer kwaliteit, creativiteit en passie te geven?
Tekst: © Zintimiteit (Marc Angenent)
Zintimiteit is een handboek voor gelukkige stellen die hun intieme relatie graag willen verdiepen. Intimiteit en zin in intimiteit zijn helaas niet altijd vanzelfsprekend: We houden van elkaar, maar onze intimiteit is minimaal, hoe krijgen we weer zin in intimiteit? Wat zegt de Bijbel eigenlijk over seksualiteit? En hoe ga je om met frustraties of verschil in verlangen? Ontdek samen wat God zegt over intimiteit en leer communiceren over wat jullie zelf belangrijk vinden. Dit werkboek biedt verdieping, tips, vragen en opdrachten, waarvan je kunt gebruiken wat je wilt. Transparantie is daarbij een van de belangrijkste bouwstenen. Zo bouw je samen aan een stabiele en creatieve intieme relatie!