Prins op het witte paard

21 maart, 2017

Een tijdje geleden las ik een mooie roman van een Amerikaanse auteur. Het verhaal was prachtig en meeslepend geschreven. Toch bleef het jeuken toen ik het uit had, ergens op zo’n plekje waar je net niet bij kunt. Een dag later wist ik waarom: de hoofdpersoon in het verhaal leerde door het verhaal heen hoe ze zich moest voegen naar haar man, terwijl die man gewoon leek te doen waar hij zin in had.

De man als prins op het witte paard, als sterke leider naar wie je je moet voegen. Dat eerste is natuurlijk onzin, maar het tweede heeft wel een kern van waarheid. Toch is het maar een halve waarheid.

‘Ik zal uw moeite in uw zwangerschap zeer groot maken; met pijn zult u kinderen baren. Naar uw man zal uw begeerte uitgaan, maar hij zal over u heersen.’

God zegt dit na de zondeval tegen Eva, moeder van alle mensen. Laatst hoorde ik een preek waarin iemand uitleg gaf over het woord ‘heersen’ dat God in deze context (Genesis 3:16) gebruikt. In het Hebreeuws staat er mashal en dat betekent regeren, heersen, besturen.
Dit woord gebruikt God ook wanneer Hij het grote licht en het kleine licht maakt; het grote om de dag te beheersen en het kleine om de nacht te beheersen.

Als God de mensen, man en vrouw, de heerschappij over Zijn schepping geeft, gebruikt hij een ander woord voor heersen, namelijk radah: overheersen, onderwerpen, uitbuiten.

Man en vrouw zijn gemaakt als koning en koningin over Zijn schepping, maar we zijn nooit geschapen om elkaar te overheersen, te onderwerpen en uit te buiten.
En wat al die zoete boeken ook vertellen: een man kan je niet compleet maken, een man kan je niet redden, een man is geen oplossing voor eenzaamheid. Alleen God kan deze dingen die wij, vrouwen, soms in mannen zoeken.

De man is geschapen om over zijn vrouw te heersen, zoals de zon over de dag heerst en de maan over de nacht. Is het misschien de bedoeling van God dat de man een bron van licht is voor zijn vrouw? Het liefst zou ik daar nu over uitweiden, maar dat lijkt me niet verstandig. Het manvolk kan zelf het beste uitzoeken wat dat voor hen betekent.

Ik denk dat het Bijbels is om je als vrouw te voegen naar je man (niet naar alle mannen!) en het beste te zoeken voor hem. Dat is de ene helft van de waarheid. De andere helft is dat het ook Bijbels is wanneer de man zich voegt naar zijn vrouw (niet alle vrouwen) en het beste zoekt voor haar.

Paulus gebruikt het voorbeeld van Jezus en Zijn gemeente. Zoals Jezus Zijn gemeente dient, zou de man zijn vrouw moeten dienen. We weten allemaal hoever Jezus daarin ging: Hij gaf alles. Ook hier zou ik best verder over willen uitweiden, maar ik zal het niet doen en daarbij blink ik zelf niet uit in het dienen.

Laten we nog even blijven bij het voorbeeld van Paulus: zoals de gemeente Jezus dient, zou de vrouw haar man moeten dienen. Als ik dat tot me door laat dringen, word ik stil.

Mijn man behandelen alsof hij Jezus is. Ik heb nog een lange weg te gaan.

Reacties

nieuwe reacties


Zing (van) trouw Mijlpaal
Zing (van) trouw
Mijlpaal