Hoe voed jij op? Je was vast van plan het allemaal zo goed mogelijk te doen, maar helaas, je bent geen perfecte ouder. Je lieve pubers zijn natuurlijk ook niet te beroerd om je dat duidelijk te maken. En inderdaad, ze hebben vaak nog gelijk ook. Interessant om je eigen opvoedstijl eens onder de loep te nemen.
Je krijgt in een relatie vaak terug wat je erin stopt. Dat geldt ook voor je relatie met je kinderen. Maar wát stop jij in die relatie? Veel tijd en aandacht, veel sturing, ge- en verboden, liefde, overleg, vrijheid? Als je nadenkt over je eigen manier van opvoeden krijg je ook meer zicht op het gedrag van je kind. Misschien doe jij wel dezelfde dingen als jouw ouders vroeger bij jou, ook al heb je je voorgenomen niet dezelfde fouten te maken. Of je bent zo krampachtig bezig het vooral ánders te doen dat je de goede dingen uit je eigen opvoeding mist. En het kan natuurlijk ook zijn dat jij een heel goed voorbeeld hebt gehad van je eigen ouders en je de opvoeding hooguit wat aanpast aan de tijd waarin je leeft.
Een opvoedstijl is een manier van opvoeden die uitgaat van bepaalde methodes, normen, waarden en uitgangspunten die jij als opvoeder hebt. De pedagogiek onderscheidt hierin globaal vier verschillende stijlen. Elke stijl onderscheidt zich door de mate van acceptatie van het gedrag van je kind. Wil jij alles wat je pubers doen controleren of mogen ze heel veel zelf bepalen? De mate van bemoeienis, steun bieden of controle uitoefenen heeft invloed op de relatie tussen jou en je kind.
De vier opvoedstijlen:
- Permissieve of toegevende opvoedstijl
Heeft een laag controleniveau en ouders zijn gauw tevreden. Het lijkt eerder een verwaarlozende stijl van opvoeden. Jongeren ontwikkelen minder zelfstandigheid en hun gevoel voor eigenwaarde blijft achter. Ouders hebben niet veel kritiek op het gedrag van hun puber, weten niet waar hun kinderen heengaan. Ze hebben weinig invloed op de manier waarop zij hun vrije tijd invullen of hoe zij zich kleden.
Voorbeeld: je kind wil uitgaan. Jij reageert: ‘Oké, maar neem geld mee voor een taxi.’
- Gezaghebbende of autoritatieve opvoedstijl
Kenmerkt zich door (warme) ondersteuning. Aan de ene kant worden duidelijk grenzen gesteld, maar aan de andere kant is er ook ruimte voor overleg. Jongeren blijken bij deze stijl zelfstandigheid en een goed gevoel voor eigenwaarde te ontwikkelen. Ouders hebben redelijke verwachtingen van hun pubers en laten zich niet te kritisch uit over hun vrienden. De relatie met de ouders wordt vaak als prima ervaren. Jongeren ervaren hun ouders als steunend en belangstellend.
Voorbeeld: je kind wil uitgaan. Jij reageert: ‘Waar ga je heen, met wie, hoe laat kom je thuis, laat even weten wanneer je thuis bent.’
- Autoritaire opvoedstijl
Ouders willen veel controle en geven minder vrijheid of acceptatie van gedrag. De ouders hebben hoge verwachtingen van hun kinderen en zijn vaak kritisch over welke vrienden zij hebben en hoe zij zich kleden. De relatie wordt door de jongeren wel vaak als goed ervaren en ook als steunend en belangstellend. De ouders hebben duidelijke regels en scheppen een hechte band binnen het gezin.
Voorbeeld: je kind wil uitgaan. Jij reageert: ‘Je gaat niet naar die club, je mag wel daarheen. Ik heb liever niet dat je met die vrienden gaat, bel liever die en die.’
- Afwezige of laissez-faire opvoedstijl
Dit blijkt de enige stijl te zijn waarin pubers (grote) problemen ervaren in de relatie met hun ouders. De jongeren ervaren dat hun ouders teleurgesteld in hen zijn, kritisch ten opzichte van hun vrije tijd en vriendenkeuze. De ouders verwaarlozen hun kinderen doordat alles meteen mag en hebben zelf vaak grote problemen en zijn niet in staat hun opvoedingstaak goed uit te voeren.
Voorbeeld: je kind wil uitgaan. Dat maakt je niet uit, hij kan voor zichzelf zorgen.
In welke opvoedstijl herken jij jezelf als ouder het meest?
Tekst: © Coach je puber (Marja Bos; Petra Kok)

De puberteit lijkt misschien weleens een vervelende periode waar je doorheen moet zien te komen, maar kan voor ouders en pubers juist ook heel leuk en leerzaam zijn. Coach je puber geeft je als ouder inzichten waarmee je eerlijk naar jezelf en naar je kind leert kijken en als ouder leer je meer over jezelf, waardoor je je puber beter kunt helpen om een eigen identiteit te ontwikkelen. Zo wordt het een periode waar je samen met je kind van kunt genieten!


Sestra is hét platform voor vrouwen die zoeken naar manieren om het geloof in het eigen leven relevant te laten zijn. Ze gelooft in het belang van vrouwen en wil ze motiveren de kracht in zichzelf te ontdekken en aan te wenden voor hun omgeving. Sestra gaat daarbij uit van een christelijke levensvisie: God heeft vrouwen geschapen met unieke kwaliteiten en talenten die idealiter ontwikkeld en ingezet worden voor God, ten gunste van de naaste, de maatschappij en zichzelf.