We leven al bijna zes weken met minder afval, en ik vind het nog steeds leuk. Het maakt me blij om de prullenbak te zien die maar langzaam voller wordt. Ik leer veel nieuwe dingen en vind het leuk om alles uit te zoeken.
Wat ook mooi meegenomen is: door dit minder-afval-gebeuren gaan we opeens veel gezonder eten. Ik bak veel zelf en dat doe ik met minder suiker. Natuurlijk houdt niets me tegen om elke dag mijn eigen zakje te vullen met versgebakken koeken, maar die drempel blijkt toch iets hoger dan een pak koekjes in mijn mandje gooien. Het is tot nu toe één keer gebeurd en dat was ook echt een feestje. Chocola koop ik nog wel, want elke avond een stukje (of twee, of drie …) pure choco, daar kan ik niet zonder.
Hoe pak ik dat bakken aan? In het weekend maak ik een lading koekjes, cake en mueslirepen, daarvan vries ik de helft in en daar doen we dan precies een week mee. Vaak moet ik de recepten wel verdubbelen, anders is alles al opgegeten voordat het is afgekoeld. Soms moet ik doordeweeks nog wat erbij bakken, dan kies ik een recept dat echt heel snel klaar is. Cake is sneller klaar dan muffins, want het is gewoon een kwestie van het beslag in een cakevorm of ovenschaal gieten. En je kunt er kleinere stukjes van snijden. Oudste zoon kan inmiddels ook zelf no-bake-mueslirepen maken, die hij meeneemt als hij gaat sporten.
In het weekend aten we vaak chips. Dat vervang ik nu vaak door homemade popcorn of een ander borrelhapje. En af en toe komt er nog weleens een zak chips in huis, want dat blijft toch wel erg lekker bij een biertje.
Laatst organiseerden we een spelletjesavond bij ons thuis. Ik vond het wel een leuke uitdaging om dit zero waste aan te pakken. Ik bakte een pompoen-havermoutkoek en sneed hem in kleine stukjes voor wat lekkers bij de thee en koffie. Thee zette ik van losse theetjes naar keuze, die ik in mijn eigen jampotjes had gehaald.
Voor de hartige snacks ging ik langs de delicatessenwinkel. Daar hebben ze heerlijke gebrande notenmixen, die ik in m’n eigen bakje liet doen. Verder kocht ik een lekker kaasje en nog wat verse hapjes. Bier en fris zat natuurlijk in statiegeldflessen, en wijn in een glazen fles. Zo simpel was het eigenlijk, en niemand had commentaar. De popcorn – die ook nog klaarstond – heb ik niet eens meer gemaakt.
Wat eten betreft, heb ik voor de meeste dingen nu wel een verpakkingsvrij alternatief gevonden. Soms maak ik de keuze om iets toch te kopen, omdat het makkelijk is of omdat ik het lekker vind. Maar in zes weken heb ik een goede – en haalbare basis – neergezet. De volgende uitdaging zijn de producten in mijn keuken-, badkamer- en schoonmaakkastje(s)!
Tips:
Wil je meer lezen over groen en duurzaam leven? Dan is Groen op hakken een boek voor jou. Dit boek is namelijk geschreven voor vrouwen die het best iets groener willen doen, maar niet zo goed weten hoe. Vol tips en ervaringen om duurzamer te leven, met een heerlijk positieve insteek. Ook wie al enthousiast begonnen is en nog een stapje verder wil gaan, vindt hier meer informatie en inspiratie. De tips zijn ingedeeld in drie niveaus, voor elk wat wils: groen, groener, groenst. Onderwerpen als voeding, kleding en kinderen komen aan bod, aangevuld met veel tips, columns en lekkere recepten.