Deze week lees ik Het zero waste project van Jessie en Nicky Kroon. Dat geeft me een aantal mooie eyeopeners. Jessie en Nicky leven zo veel mogelijk zero waste, maar ze zijn daar wel flexibel in. Als het op een bepaald punt niet lukt, dan niet. Ze laten dus niet vol trots hun weckpotje met restafval zien aan het einde van het jaar. Hier kan ik me wel in vinden, want dat is mijn doel ook niet. Met een gezin is dat volgens mij ook helemaal niet mogelijk.
Jessie en Nicky zien zero waste leven niet als doel op zich, maar als een manier van leven die overal in terugkomt. Het gaat erom dat je goed met de aarde omgaat, bewust gebruikmaakt van grondstoffen en altijd de meest duurzame optie probeert te kiezen (binnen je mogelijkheden). Niet de lege prullenbak is het doel, maar respectvol omgaan met dat wat we gekregen hebben. Dus ook bewust kijken naar je autogebruik, je vakanties, de kleding en spullen die je aanschaft.
De vijf R’s van zero waste vormen een goed houvast in het maken van keuzes. Ze staan op volgorde van voorkeur, dus weigeren is beter dan hergebruiken en hergebruiken is weer beter dan recyclen.
- Refuse – het weigeren van afval
Dit betekent dat je afval zo veel mogelijk weigert. Dus: geen kartonnen koffiebeker, geen plastic om je groente en fruit, geen rietjes … Dat wat je niet aanneemt, hoef je ook niet weg te gooien, en bovendien geef je daarmee een duidelijk signaal af aan de betreffende winkel of horecagelegenheid. Ik geloof alleen dat de brooddame bij de supermarkt niet altijd zo blij is als ik weer met mijn katoenen zak aan kom zetten.
- Reduce – het verminderen van afval
Koop alleen wat je nodig hebt. Dus niet meer voedsel dan je op kunt eten, maar ook niet meer kleding dan je regelmatig draagt. (Google maar eens op ‘Project 333’ of ‘Capsule Wardrobe’.) Zo gooi je minder weg en kun je kwalitatief betere spullen kopen. Hier was ik altijd al wel bewust mee bezig, maar kleding blijft wel mijn zwakke punt. Ik heb nu al een paar maanden niets nieuws meer gekocht en wat blijkt: er hangt meer leuks in de kast dan ik dacht! En dat geldt ook voor de kleding van de kinderen, want die kapotte knieën blijken best te repareren.
- Reuse – hergebruiken
Gebruik dingen opnieuw, zoals cadeaupapier, of geef iets weg. Sinds ik met project ‘minder afval’ gestart ben, koop ik al het broodbeleg in glazen potjes en bewaar ik deze. Ze blijken handig voor heel veel dingen, zoals eten invriezen, maar ook om mijn losse thee in te bewaren. Ook heb ik opeens Marktplaats weer ontdekt en koop ik daar veel meer spullen. Het geeft me een goed gevoel dat ik iets zo een tweede leven geef. Bijkomend voordeel: als je iets tweedehands koopt, heb je geen last van overtollig verpakkingsmateriaal.
- Recycle – afval scheiden
Deze spreekt voor zich, zorg dat je je afval goed scheidt. Wat ik niet wist: kleding en textiel kunnen altijd in de textielbak, ook als ze kapot zijn. Het textiel dat niet meer te gebruiken is, wordt dan op de juiste manier gerecycled.
- Rot – composteren
Dit kun je de gemeente laten doen, maar je kunt ook zelf een composteerbak in je tuin of op je balkon zetten en daar je groente- en fruitafval in doen, zodat het compost kan worden en je het voor bijvoorbeeld je tuin kunt gebruiken.

Het weigeren van afval blijft dus het belangrijkste. Dat houdt voor mij ook in dat ik meer dingen zelf maak, die ik eerder kant-en-klaar kocht. Bijvoorbeeld wraps, koekjes, vegetarische burgers en hummus. Gelukkig houd ik van koken en vind ik het leuk om te doen, maar het kost wel meer tijd. De filosofie van de ‘zero waste zussen’ is: je moet zero waste zien als een hobby. Je doet het uit overtuiging en hebt er plezier in, dus dan is het helemaal niet erg als je er wekelijks een paar uurtjes aan besteedt.
Weer zo’n eyeopener waar ik me goed in kan vinden. Misschien ga ik wel een vaste zero-waste-middag instellen, waarop ik van alles klaarmaak en vervolgens invries. Ik heb inmiddels potjes genoeg.
Hannah is getrouwd, heeft drie zoons en houdt van lezen, koken, wandelen, tapas eten en gezond bakken, en is altijd op zoek naar alles wat leuk, goed en fijn is in het leven. Over die dingen – en meer – schrijft ze om zo anderen te inspireren.