Mannen

6 november, 2017

‘Heb jij geen hekel aan mannen?’ Het is niet de eerste keer dat ik die vraag krijg voorgelegd in een gesprek met een van onze vrouwen.

In de gesprekken met slachtoffers van mensenhandel en prostitutie komen vaak gruwelijke verhalen naar boven waarin mannen een negatieve rol spelen. Of het nu in de rol van klant of pooier was, van mensenhandelaar of soms zelfs politieagent. Of eerder in hun leven hun eigen vader of broer. Mannen hadden de keuze, de controle, de leiding. De vrouw was het slachtoffer.

Maar niet al onze vrouwen hebben een hekel aan mannen. Er zijn er ook met een ongezonde drang naar de aandacht van mannen. Zelfs negatieve aandacht is beter dan geen aandacht. Leven na de prostitutie laat soms ook een leegte achter, die daarvoor opgevuld werd door de aandacht van mannen.

De vrouw die me deze vraag stelde, is zeker van haar zaak: ‘Ik wil geen man meer aan mijn lijf.’ Duidelijker kon ze niet zijn.

Een tijdje geleden was de grens bereikt en besloot ze onmiddellijk te stoppen met het werk dat ze jaren gedaan heeft. Een halfuur nadat ze ons had gebeld, stond ze bij mijn bureau. Er was maar één ding zeker: ze zou nooit meer teruggaan in de prostitutie.
Ze was nooit gedwongen tot prostitutie. Het snel en gemakkelijk geld verdienen hadden haar de keuze ervoor doen maken, maar eruit stappen en een gewoon leven leiden, was moeilijker te realiseren dan ze had gehoopt.

Ze is ervan overtuigd dat alle mannen zijn, zoals de mannen die bij haar langskwamen. Ze probeert ook mij hiervan te overtuigen en zegt dat zij en haar collega’s het kunnen weten. De nette mannen die we op kantoren zien, komen op andere momenten bij de prostituees. Mannen leiden nu eenmaal een dubbelleven.

Ik weiger dat te geloven. Ook al werk ik dagelijks met slachtoffers van prostitutie en misbruik, ik leef ook in een andere realiteit, waar mensen van elkaar houden. Waar mannen een andere rol hebben. Ik geloof dat er heel veel mannen zijn die respect hebben voor vrouwen, mannen die dienstbaar kunnen zijn, liefdevol en zorgzaam. Die mannen kennen mijn cliënten vaak niet.

Maar ze bestaan wel. Dat zijn mannen die ook hun foute kanten hebben, niet perfect zijn en het nodig hebben om van Gods genade te leven. Nee, ik heb geen hekel aan mannen. Wel aan het gedrag van sommige, waardoor kwetsbare vrouwen getraumatiseerd raakten.

Ik ben vooral blij met de Man, Die er was en is voor deze vrouwen. Jezus, Gods Zoon, Die Zichzelf liet kwetsen tot de dood aan toe, voor onze vrouwen en voor al die mannen. Voor iedereen.

Tijdens ons werk in Cherut hebben we altijd deze Man in gedachten. Door Zijn liefde voor mensen, kunnen we het werk blijven doen wat we doen. Door met de ogen van deze Man te kijken naar de vrouwen en soms mannen die op ons pad komen, krijgen we juist geen hekel aan mensen, maar ontstaat er een diepe bewogenheid met hen.

Reacties

nieuwe reacties


Gods vreugde is je kracht Scheiden om geldzorgen
Gods vreugde is je kracht
Scheiden om geldzorgen