Mams pilav

21 april, 2017

Wat gaan we deze week eten? Wekelijks komt die vraag terug; op zondag, als ik een weekmenu maak. Manlief haalt bijna standaard zijn schouders op en onze jongens van zeven en negen roepen het hardst om pannenkoeken, patat en pizza, dus je snapt dat ik er alleen voor sta. Helemaal niet erg, want als het aan mij ligt, eten we allemaal gezonde en lekkere dingen. Maar soms ben ik inspiratieloos en weet ik niet meer wat je voor de afwisseling toch eens moet maken…

Zo peinzend zat ik ineens weer thuis aan tafel… Midden op tafel stond een grote pan en als die deksel er dan vanaf ging, steeg er een zoete en toch ook een scherpe geur op. O, ja… dat was zo’n lekker gerecht. Maar hoe heette het ook alweer en wat zat er nu allemaal in?

Zelf kwam ik er niet uit en gelukkig is mijn moeder dan maar een telefoontje ver weg. ‘Mam, wat was dat nou voor recept met perziken en kip?’ Lekker vaag, maar mijn moeder snapte wat ik bedoelde. ‘Pilav.’

O, ja, zo heette het. Als kind vond ik het altijd maar een rare naam en nu eigenlijk nog. Het recept rolde door de telefoon en ik schreef alles op. Nooit geweten hoe ze het maakte en wat er eigenlijk allemaal in zat.

Als foodblogger kon ik het niet nalaten om even te googelen op ‘pilav’ en poeh… wat een berg hits krijg je dan. Als eerste las ik snel de achtergrond van het gerecht pilav en kwam er zo al snel achter dat pilav eigenlijk een Oosterse variant is van risotto en dat de pilav per streek verschilt, omdat men er andere ingrediënten aan toevoegt. Leuk om te weten, maar toch maar eens aan de slag met de pilav van vroeger… die duidelijk een Hollandse variant op de originele versie is.

Ik dook de keuken in en algauw steeg de oude vertrouwde geur op. Mmm… Heerlijk dat oude gevoel van vroeger weer – dat zoete en pittige tegelijk!

Later heb ik nog veel variaties gemaakt; ik voegde linzen toe en noten, verving de kip door gehakt… Leuk om mee te blijven experimenteren, maar de basis blijft altijd die van mijn moeder!

Mams pilav (2-3 personen)

Wat heb je nodig?
ca. 200 gram kipfilet
2 uien
1 rode paprika
400 gram champignons
1 blikje tomatenpuree
1 blik (ca. 400 gram) perziken op lichte siroop
1-2 eetlepels nasikruiden (of een zakje bami/nasikruiden
scheutje ketjap
snufje peper en zout
1 laurierblaadje
sambal of chilisaus
maïzena (optioneel)

Hoe maak je het?
Snipper de uien, snijd de paprika in blokjes en de champignons in plakjes. Snijd vervolgens de kipfilet ook in blokjes.

Verhit wat olie in een hapjespan, fruit de gesnipperde uien en het laurierblaadje en voeg dan de kip toe. Doe na een paar minuten de champignons erbij, bak deze mee en voeg als deze gaar zijn, de paprika toe. Bak dit alles 5 minuten en voeg dan de tomatenpuree, de siroop van de perziken, het scheutje ketjap, de peper, het zout en de nasikruiden toe. Laat dit 15 minuten zachtjes pruttelen.

Snijd ondertussen de perziken in grote stukken. Voeg deze na het kwartier toe en verwarm ze nog even 5 minuten mee. Is de saus te dun? Bind deze dan met wat maïzena.

Maak de pilav wat pittiger met sambal of chilisaus. Erg lekker met rijst.

Ilse is getrouwd en moeder van twee jongens. Ze is dol op haar werk als bloemist, heeft veel hobby’s en geniet van het leven, en is ontzettend creatief. Dat komt tot uiting in de zogenaamde ‘family nights’: avonden waarop een Bijbelgedeelte centraal staat, met zingen, knutselen, experimenteren of een rollenspel. Ook is ze graag in de keuken te vinden en deelt ze haar belevenissen en recepten graag.

PS Wil jij je recept en verhaal ook terugzien op Sestra? Lees hier dan snel verder.

Reacties

nieuwe reacties


Doe dat masker af! Vogelvrij
Doe dat masker af!
Vogelvrij