Deze maand mag ik beginnen met een coachopleiding. Wat heb ik er zin in! En wat zag ik op tegen de intakedag. Tijdens die dag werden we als aspirantcoaches allemaal beoordeeld. Op een uiterst vriendelijk en betrokken manier, met humor en met bewogenheid, in het zonnetje. En toch… het was een beoordeling. Ik werd er zenuwachtig van.

Later op de avond kreeg ik te horen dat er een goede match was en ook dat ik een aantal dingen goed had aangepakt, tijdens de oefenopdrachten op de intakedag. Mijn eerste gedachte was: mooi, dan zijn alle therapie, coaching en pastorale gesprekken die ik heb ondergaan niet voor niks geweest! Dat zijn er namelijk best veel geweest de afgelopen jaren.

Ik ben regelmatig vastgelopen in huwelijk, werk en opvoeding. Trok daarvoor aan de bel en kreeg vervolgens hulp op diverse manieren. Naast alle gesprekken heb ik ook cursussen en training gevolgd om mezelf beter te leren kennen en om beter te leren omgaan met mezelf en mijn omstandigheden. En nog steeds blijft er genoeg over om mee aan de slag te gaan, gevoeligheden waar ik over struikel, vragen waar ik nog geen antwoord op heb, gedrag van mezelf waar ik niet blij van word. Tijdens deze opleiding verwacht ik weer het nodige te leren over mezelf en hoe ik in het leven sta.

Daarom kon ik moeilijk antwoord geven op de vraag die iemand aan mij stelde: ‘Hoeveel coachingsgesprekken is normaal? Ik ben toch niet gek?’

Nee, je bent niet gek als je een coach in armen neemt, of in therapie gaat. Dat doen, getuigt van moed. Moed om toe te geven dat iets niet lukt en dat je het niet zelf kunt. Dat heeft niets te maken met gek! Eerder met lef, met durven leven, met kiezen voor jezelf en verantwoording nemen.

Voor dat proces is er geen ‘normaal’. Dat is niet uit te drukken in een aantal gesprekken, of stappen die doorlopen worden. Dat is persoonlijk, passend bij jou, met vallen en opstaan. Dat is pijnlijk, vermoeiend en soms maakt het je moedeloos. Maar het is ook bevrijdend, lucht op en geeft ruimte. Daarvoor mag je alle tijd nemen die je nodig hebt, al duurt het de rest van je leven.

Je bent niet gek, ga in gesprek!

Marit Hofman
Marit (1971) is getrouwd en moeder van een dochter en een zoon. Ze is geboren in Noorwegen en opgegroeid in Oeganda, Ethiopië, Kenia en de Verenigde Staten. In het dagelijks leven werkt ze als vrijwilligerscoördinator en is ze een netwerker, verbinder en regeltante. Privé volgt ze haar dromen na en is ze bezig een carrièreswitch te maken en zich meer te richten op creativiteit, opbouw en bemoediging. Ze schrijft over haar zoektocht en ontdekkingen in het worden wie ze is; hier maar ook op haar eigen blog Met Marit.
Marit Hofman

Nieuwe berichten door Marit Hofman (toon alles)

Reacties

Marit Hofman
Marit (1971) is getrouwd en moeder van een dochter en een zoon. Ze is geboren in Noorwegen en opgegroeid in Oeganda, Ethiopië, Kenia en de Verenigde Staten. In het dagelijks leven werkt ze als vrijwilligerscoördinator en is ze een netwerker, verbinder en regeltante. Privé volgt ze haar dromen na en is ze bezig een carrièreswitch te maken en zich meer te richten op creativiteit, opbouw en bemoediging. Ze schrijft over haar zoektocht en ontdekkingen in het worden wie ze is; hier maar ook op haar eigen blog Met Marit.