HELP, ik ben leesverslaafd!

3 augustus, 2017

Om eerlijk te zijn: er zijn lezers… en er zijn lezers. Lezers die boekwinkels leuk vinden en lezers die het liefst in een boekwinkel zouden wonen. Lezers die af en toe een boek pakken om zich te vermaken en lezers wier leven afhangt van het omslaan van bladzijdes. Lezers die ervan genieten om even te ontsnappen naar een fictieve wereld en lezers die er herhaaldelijk aan herinnerd moeten worden om terug te keren naar de werkelijkheid.

Oftewel: lezers en leesverslaafden.

Om erachter te komen wat jij bent, hebben we een tiental van de meest voorkomende symptomen beschreven. Lees ze en bepaal tot welke categorie jij behoort!

1. Na het zien van verfilmd boek zoek je iemand op om het te hebben over de onnauwkeurigheden en de tekortkomingen van de film, ten opzichte van de roman, maar je hebt nog steeds de onverklaarbare wens dat al je favoriete boeken worden verfilmd.

2. Als je e-reader op de een of andere manier kon worden omgetoverd tot een fysieke bibliotheek, zou die er ongeveer uitzien als de bibliotheek uit Belle en het beest (Disney).

3. De postbode draagt oordopjes, zodat hij niet doof wordt door je vreugdekreet als hij een nieuw boek bezorgt. Wat nogal vaak is.

4. Iedereen weet wat hij of zij je moet geven met Sinterklaas, op je verjaardag, met Moederdag (zelfs als je geen moeder bent), of op Wereldboekendag (die bestaat echt!), of welke dag van de week dan ook.

5. Minstens de helft van je bewaarde afbeeldingen op Pinterest bestaat uit boekenplanken, bibliotheken of gezellige en knusse leeshoekjes.

6. Als je met minder dan twaalf boeken de bibliotheek verlaat, levert dat je een bezorgde blik van de bibliothecaris op en vraagt ze je of alles in orde is.

7. Alle boeken op je to-read-lijstje lezen, zou vereisen dat je je er minstens een jaar tussenuit gaat en jezelf met niets meer dan boeken in een kamer moet opsluiten. En eigenlijk klinkt dat niet eens als een slecht plan.

8. Je stelt hoge eisen: als een roman tegen het einde van het eerste hoofdstuk geen indruk op je heeft gemaakt (of je op zijn minst heeft geïntrigeerd) ben je er klaar mee. Te veel boeken. Te weinig tijd.

9. Sommige van je vrienden denken dat je favoriete fictieve personages echte mensen zijn, omdat je zo veel over hen praat.

10. Wanneer je wordt gevraagd je hobby’s op te noemen, begin je met ‘lezen’… en weet dan niet meer wat je moet verzinnen. Misschien… ‘boeken verzamelen’? Dat is een hobby, toch?

Maak je geen zorgen, er bestaat iets tegen een leesverslaving. We adviseren je veel tijd door te brengen in groepstherapie met andere leesverslaafde vrienden en je favoriete boeken te bespreken. Natuurlijk komt er wel een keer een moment dat je moet terugkeren naar de echte wereld… maar pas na nog een paar bladzijden.

Waaruit blijkt bij jou dat je verslaafd bent aan boeken en lezen?

Tekst: © Bethany Fiction – Ten Signs of a Reading Addiction

Reacties

nieuwe reacties


Zomertijd = reflectietijd Hij kan je niet verlaten
Zomertijd = reflectietijd
Hij kan je niet verlaten