Zo rond de maaltijd is het bij ons vaak een drukte van belang. Waar is de tijd gebleven dat je rustig om tafel zat en je enige zorg was dat er meer spinazie in de mond van je kind zou belanden dan op de grond?
Ook voor veel andere gezinnen is de maaltijd een druk moment, waar dan weer de een, dan weer de ander afwezig is. En als er kinderen in verschillende leeftijden zijn, kan er zomaar meer gekibbel dan gezelligheid zijn, zeker als je pietluttige eters hebt. Zelf ben ik al blij als we fatsoenlijk het einde van de maaltijd bereiken, maar vaak volgt dan ook nog de vraag: moeten we ook nog Bijbellezen?
Doe jij dat echt elke dag? Je moet natuurlijk niets. Je moet ook van niemand tandenpoetsen. Niemand verplicht je je kind elke dag groente voor te zetten. De vraag is wel: wat wil je? Wat wil je graag delen met je gezin? Al snel ben je als moeder of vader alleen maar bezig met regelen. Met koken, tafeldekken, sportsokken zoeken, catechisatie spullen bij elkaar rapen, toetje inschenken en afruimen. En dan kan de afwas beginnen.
Maar… dat is natuurlijk niet wat je graag wilt voor de maaltijd. Natuurlijk is de maaltijd er om te eten, maar ook voor zo veel meer! Je wilt graag aan tafel met je kinderen je leven delen. Je wilt dat je dochter kan vertellen welk grapje de muziekjuf deze keer weer maakte, en hoe leuk het is om juist deze juf te hebben. Je wilt dat je zoon eerlijk kan toegeven dat het nog niet meeviel met dat huiswerk voor wiskunde. En je wilt dat je andere dochter kan vertellen over haar klasgenoot, die nog steeds zulke lage cijfers haalt, omdat er thuis zo veel ellende is. Je wilt je leven met elkaar delen; je wilt dat er oog voor elkaar is.
Zelf wil ik ook graag dat God erbij is. Dat is Hij natuurlijk altijd. Maar ik wil graag, dat als wij als gezin samen zijn en de tijd voor elkaar nemen, dat we dan ook tijd voor God kunnen nemen. En zoals je een agenda hebt voor de belangrijke afspraken, moet je ook iets bedenken voor de diepere dingen van je leven.
Je hebt geen agenda vol belangstellende vragen en vol gebeden. Maar je kunt jezelf wel iets aanleren: gewoonten en ritme. Zoek een gewoonte en een ritme die bij jouw gezin passen. Niet iets wat past bij dat gezin dat jij zo bewondert, maar bij jullie. Een kinderbijbel die alle kinderen aanspreekt of een boekje met vragen waarbij jullie kinderen actief meedoen.
Mijn boekje Eet ze schreef ik voor gezinnen die graag leuke gespreken voeren én graag God daarbij betrekken. Dat kan namelijk heel goed! Het biedt voor elke dag een creatieve vraag; eentje die vrolijkheid in je gezin brengt, en belangstelling voor wat iedereen gaat zeggen. Maar je vindt erin ook voor elke dag een Bijbeltekst uit de Psalmen, met een vraag die ook weer helpt om samen het gesprek (over God!) aan te gaan.
Ik ben ervan overtuigd dat we de gewoonte om samen Bijbel te lezen aan tafel niet zomaar weg moeten gooien, maar creatieve manieren moeten zoeken om het te blijven doen. Ik ben vaak (niet altijd, zo eerlijk ben ik wel) blij dat we samen Bijbellezen. Ook bij het ontbijt. Het helpt me om niet vanuit mijn agenda te leven en te stressen, maar vanuit Gods genade.
Tekst: © Janneke Burger (hoofdredacteur van het opvoedmagazine Jente)
Heb jij wel eens een kunstwerk van je eten gemaakt of een doorgeefverhaal bedacht? Met Eet ze! is het iedere dag een verrassing wat er aan tafel gebeurt! Eet ze is een boek voor aan de eettafel, om als gezin met elkaar te lezen en te doen. Voor iedere dag vind je grappige opdrachtjes en leuke vragen. Er mag steeds iemand anders over zijn dag tekenen of schrijven. En wie krijgt het compliment van de dag? Na de maaltijd kun je samen doorpraten over de bijbeltekst en samen bidden. Zo wordt het nog gezelliger aan tafel!