Druk

1 december, 2017

Ik heb een beetje een hekel aan het woord ‘druk’. Al gebruik ik het zelf ook regelmatig, hoor; ik wil me niet verheffen boven de mensheid met deze blog. En we zijn met z’n allen ook druk. Maar het is zo makkelijk te gebruiken. Helpen op school, in de kerk? Te druk… Collega helpen die overloopt? Te druk…

Een andere reden waarom ik het woord ‘druk’ zat ben, is omdat mijn stuiterbal van zes altijd zo wordt bestempeld. Ik noem hem al ‘stuiterbal’, dus ja, hij ís ook druk, maar als mensen het uitspreken, klinkt het alsof hij zo niet zou mogen zijn. En ook synoniemen als ‘aanwezig’, ‘overheersend’ en ‘aandachtstrekker’ klinken niet heel positief.

Maar ja… wat wil je dan? Moet hij zichzelf maar verloochenen de rest van z’n leven (of in ieder geval de rest van z’n schoolcarrière)? Mag hij zichzelf niet zijn? Want de norm is stilzitten, goed meedoen, rustig zijn, luisteren. In de kerk, op school, als er visite is. Dat wordt beloond, dan ben je lief. Druk zijn is vervelend, dat moet afgeleerd worden.

Maar wat nou als je écht druk bent? Emoties onderdrukken? Pilletje erin? Ik wil het niet. Want met al die drukte komen ook zo veel leuke dingen mee. Bizar goeie ideeën, leuke verhalen, grapjes en slimme vragen waardoor we samen Google in duiken en wat nieuws leren. Kan dat ook benoemd worden?

Ik kan er soms wel om huilen. Om de druk die er is om gemiddeld te zijn. Om de negatieve lading die aan ‘druk’ hangt. Om wie mijn stuiterbal blijkbaar niet mag zijn.

Reacties

nieuwe reacties


Misdaadcijfers Het mooiste komt nog!
Misdaadcijfers
Het mooiste komt nog!