Ik vind het fijn als dingen in mijn leven ‘werken’. Denk aan de taakverdeling in huis, relaties, maar ook apparaten moeten het doen. Als iets echter niet werkt, of als iets mis dreigt te gaan, dan zit onrust al snel bij mij op de bank. Terwijl ik zijn tegenpool, rust, veel liever in mijn buurt heb. Maar vorige week liep het allemaal even niet zo op rolletjes…
Er viel een kop koffie over de laptop van mijn man. Het was één keer ‘poef’ en toen viel hij uit, om vervolgens nooit meer aan te gaan. Het ontplofte apparaat zorgde voor twee verschillende reacties. Bij mij sloeg lichte paniek toe. ‘Zijn we nu belangrijke gegevens kwijt? En wat als…’ Mijn man controleerde echter eerst in alle rust of de harde schijf nog intact was – en dat was zo – om vervolgens even na te denken over een oplossing. Bij hem zit er, als er iets niet werkt, niemand anders op de bank, dan alleen hijzelf. En hij is dan de rust zelve.
Denken in oplossingen. Het is iets wat ik in mijn man bewonder. Hij neemt de tijd om een oplossing te zoeken en regelt dit vervolgens. Ik sta dan ook verbaasd te kijken als hij uit een grote doos met computeronderdelen van alles bij elkaar raapt om daar vervolgens een nieuwe laptop van te maken. Ten slotte glimlacht hij. ‘Loopt als een zonnetje.’
Ik zou wel wat meer in oplossingen willen leren denken vóórdat de angst over iets wat dreigt te mislukken toeslaat. Misschien heeft dat alles te maken met het feit dat ik het heel vervelend vind iets niet te kunnen of ergens niet in te slagen. Maar het leven ‘loopt niet altijd als een zonnetje’ (al komt de zon wel elke dag op!) en je kunt koffie over je laptop morsen. Je struikelt soms over je eigen rommel, je vergeet een afspraak of je telefoon valt per ongeluk in het water. Kleine dingen die mislukken kunnen grootse onrust in ons hart en hoofd veroorzaken.
Denken in oplossingen. Hoe doe je dat toch? Misschien is mijn man gewoon wat minder bang. En misschien ben ik dat veel te snel. Als je kunt dénken in oplossingen, dan vindt er dus vanuit je hoofd een positieve beweging naar buiten toe plaats, gebaseerd op het geloof dat er altijd een weg vooruit is. Durven denken in oplossingen heeft veel te maken met vooruit durven kijken, hoopvol blijven en je niet uit het veld laten slaan.
Ik laat me dan toch wel vaak uit het veld slaan. Misschien moet ik af toe de route van mijn gedachten volgen en eens stilstaan bij de vraag in welke richting ik denk als het misgaat en welk effect dat op mijn leven heeft. Die rust van mijn man, daar zou ik wel een beetje meer van willen. Misschien vind ik dan ook zo’n ‘doos’ waar ik even in rommelen kan, en vind ik wat ik nodig heb op weg naar een oplossing. Misschien moet ik eerst daarin kijken, voordat ik in paniek raak. En misschien ontdek ik dan ook wel dat ik soms de oplossing niet vind, dat dingen niet altijd op rolletjes lopen en dat dat ook goed is.
Welke mensen in jouw leven zijn de rust zelve als er iets misgaat? Wat kun jij leren van mensen die denken in oplossingen en niet in blokkades? Op welke manier ervaar je dat God je helpen kan als je onzeker bent over hoe de dingen in je leven lopen? Hoe kun je samen met Hem op zoek gaan naar een ‘oplossing’?
Wil je hier meer over leren? Lees dan Elines boek Tijd om te groeien. Hierin vind je veertig bijbelstudies, opgebouwd vanuit de seizoenen. De studies lezen als een wandeling, waarbij elk seizoen rijke lessen biedt om te overdenken en toe te passen in je leven. Bij de zomerroutes besteedt ze aandacht aan ‘wandelen in waarheid’ en daar komt het thema van de blog aan bod. Door praktische opdrachten erbij word je aangemoedigd om ook echt te gaan wandelen. Zo leer je God steeds beter kennen, groei je in je geloof en zal je geloof vrucht dragen.