Een kettingrokende, alleenstaande moeder die een abortus had ondergaan, met meerdere arrestaties, gevangenisstraffen en een scheiding achter de rug. Dat is een manier om Dorothy Day te omschrijven. Ze had mijn oma kunnen zijn. Toen Dorothy Day in de jaren ‘30 de armoede en werkloosheid zag die het gevolg waren van de Grote Depressie in de Verenigde Staten, schreef ze hierover. Christenen zouden voorop moeten gaan in het geven om anderen. Ieder huis zou een Christuskamer – een plaats voor iemand in nood – moeten hebben. Toen er vervolgens een beroep op haar persoonlijk gedaan werd, opende ze haar huis.
Ze sprak zich sterk uit tegen oorlogen. Een leven gebaseerd op liefde, ook voor vijanden, laat geen ruimte voor moord of geweld. Hier schreef ze over in The Catholic Worker, een magazine dat ze uitgaf met haar inmiddels opgerichte gemeenschap. En ze nam deel aan geweldloze acties van burgerlijke ongehoorzaamheid. Daarvoor werd ze herhaaldelijk gearresteerd en gevangengezet. Volgens haar een goede manier om gevangenen te bezoeken, waar Jezus ons toe oproept.
Ik hoorde over Dorothy Day toen ik op bezoek ging bij het Jeannette Noëlhuis, op zoek naar een gemeenschap. Inmiddels woon en werk ik ruim zeven jaar in deze gemeenschap, die onderdeel is van de Catholic Worker-beweging. Ik bewonder Dorothy Days eigenheid en radicaliteit. Ze maakte ondanks een bijzonder druk leven dagelijks tijd voor gebed en meditatie. Ze ging waar ze meende te moeten gaan, buiten de gebaande wegen. Ze sprak zich uit tegen onrecht, al leverde dat haar scherpe kritiek op. Ze accepteerde geen lofprijzing voor haar goede daden, maar zei simpelweg dat ze doorgaf van wat zij ontving. Dorothy bleef herhalen dat het Christus is die we kunnen zien in de ogen van elke dakloze of vluchteling. Mij daagt ze uit voortdurend Gods liefde te zien in alles en iedereen.
Tekst: © Kijk ons leven! (Edith Schouten, Elise Mannah, Hagar Prins, Henrieke Groenwold-Grandia en Mira de Boer)
Dit boek vol inspirerende vrouwen wordt gemaakt door Sestra in samenwerking met Lume. Je leest lange en korte verhalen van én over vrouwen, met prachtige quotes en illustraties. Denk aan: Corrie ten Boom, Gladys Aylward, Rachel Held Evans, Monica, Sophie Scholl, Dorothy Day, Lauren Daigle, Therese van Lisieux en Catherine Booth. Ook schrijven we over vrouwen in onze directe omgeving: onze oma’s en andere vrouwen die verschil hebben gemaakt.
We maken dit boek, omdat we geloven dat vrouwen ertoe doen, en dat het ertoe doet hoe we ons leven invullen. Hoe kun jij je licht laten stralen? Hoe kun jij in je gewone leven buitengewone keuzes maken én volhouden? Dit boek laat zien hoeveel toffe vrouwen er al zijn geweest, veel eerder dan wij.
Bekijk en bestel hier.