Aandachtig leven

6 december, 2017

Misschien herken je het wel… Je leven is druk. Stressvol. Je moet zo veel! Daarbij zit je hoofd vol zorgen en je kampt met gevoelens van angst, pijn, verdriet, onzekerheid, somberheid. Met als gevolg dat je in je dagelijks leven vaak op de automatische piloot functioneert en dat kost je veel energie, terwijl je zo graag (weer) van het leven wilt genieten en voluit vanuit je kernwaarden leven.

Om dat verlangen handen en voeten te geven, begonnen Lenie en Tineke met Aandachtig leven en vandaag vertellen ze wat dat precies inhoudt en wat ze doen.

Wie zijn de gezichten achter Aandachtig leven?
Lenie Westerlaken en Tineke Voorthuis. Lenie (1963) is therapeut, coach en trainer in haar eigen praktijk In-Contact in Amersfoort. Sinds 1987 is ze actief in de geestelijke gezondheidszorg. Het is haar passie om mensen te ontmoeten zoals ze werkelijk zijn. Ze helpt mensen graag om authentiek te worden en vindt het fantastisch als mensen op ‘vrije voeten’ komen te staan.

Tineke (1966) werkt sinds 1990 als oefentherapeut Cesar en vanaf 2001 is ze verbonden aan de Praktijk voor Oefentherapie Cesar Soest. Ze is gespecialiseerd als psychosomatisch oefentherapeut en slaapoefentherapeut. Haar passie is om mensen van klacht naar kracht te helpen. Bij psychische en lichamelijke stressklachten kiest ze vaak voor een integrale aanpak die gericht is op zowel lichaam als geest.

Waarom zijn jullie begonnen met Aandachtig leven?
We zijn begonnen met Aandachtig leven omdat we er achter kwamen dat ons individuele aanbod als gestalttherapeut en als psychosomatisch oefentherapeut heel goed samen konden gaan in een gezamenlijk aanbod van trainingen, workshops, stiltedagen en weekenden. We kennen elkaar al lang, zowel als vriendinnen als door de samenwerking bij diverse retraites en pastorale programma’s. Vanuit onze specifieke professionele expertise en kennis bieden we een mooie combinatie aan een hectische, stressvolle en drukke samenleving.

Als volgelingen van Jezus verschillen we hierin niet tot nauwelijks met niet-christenen. Leven met aandacht helpt om uit de automatische piloot van alledag te komen. Wij leren onze cursisten stilstaan bij het hier en nu, het leven accepteren zoals het is. Ja ook met alle pijn en moeite die dat soms met zich meebrengt. Mild en liefdevol naar onszelf en anderen te kijken. Minder te moeten, meer te zijn. Minder te stressen, meer te genieten. Op die manier bieden we als christenen een tegencultuur en leven we meer vanuit de rust en vrede die God geeft. En dat willen we onze cursisten graag bijbrengen!

Wat houdt ‘aandachtig leven’ in?
Om in verbondenheid te leven met jezelf, God en de ander is het belangrijk dat we leven met aandacht voor ons lichaam, onze ziel en onze geest. Leven met aandacht gaat om ‘zijn’ in plaats van ‘doen’; de werkelijkheid onder ogen zien, en die aanvaarden. Leven met aandacht maakt dat je op een waardige wijze omgaat met je eigen leven en respectvol bent naar anderen, God en de wereld om je heen. Het helpt om vanuit bewustzijn keuzes te maken die passen binnen onze waarden en hoe we als beelddragers van Jezus in het leven staan.

Leven met aandacht betekent ook leven in verbondenheid. Wat je doet, zal meer kwaliteit hebben voor alle betrokkenen. Een open, ontvankelijke houding helpt je bewust te blijven van wat je leven zinvol maakt. Het geeft rust, verwondering, contact met jezelf, je omgeving en met God.

Waar komt jullie passie voor aandachtig leven vandaan?
Wij hebben samen een brede lichaamsgerichte en psychosociale kennis en weten vanuit eigen ervaring wat stress kan doen met je hoofd, hart en lichaam. Wij hebben gemerkt dat leven met aandacht voor onze geest, onze ziel en ons lichaam ons helpt om meer vanuit Gods rust en vrede te leven. De passie komt tot uiting in het feit dat we onze eigen kennis als oefentherapeut en als gestalttherapeut zo mooi kunnen verweven in alles wat we doen binnen Aandachtig leven.

Lichaam, Geest en Ziel komen bij ons samen in alle aspecten van onze trainingen, stiltedagen, workshops en weekenden. Vaak wordt er gesproken over holistisch behandelen en werken, maar in de praktijk blijkt dit toch vaak lastig. Wij denken dat we daar samen wel goed gestalte aan geven. En daar worden we blij van! Die passie geven we graag door aan anderen.

Wat doen jullie concreet rondom dit thema?
Sinds 2013 geven wij samen christelijke mindfulness- en ‘voluit leven’-trainingen, stiltedagen, workshops en ‘Zin in kloosterleven’-weekenden! In alles wat we doen en wie we zijn, vormt Aandachtig leven de basis, ook in onze dagelijkse praktijk als therapeut en mens. Ook worden we regelmatig gevraagd om een workshop op locatie te geven, bijvoorbeeld tijdens een themadag of een startdag voor kerken.

Wat hopen jullie ermee te bereiken?
Veel christenen leven net als niet-christenen op de automatische piloot. Wij willen christenen helpen (weer) van het leven genieten en voluit vanuit hun kernwaarden en de rust en vrede van God te leven. Ons aanbod helpt mensen om hierin te groeien en weer regie over hun leven te krijgen. Door stilstaan en bewustwording leren cursisten keuzes te maken op grond van wat ze écht belangrijk vinden. Dit doet de vrucht van de zelfbeheersing groeien en ons meer lijken op Degene van Wie we houden!

Wat willen jullie mensen graag meegeven?
Probeer eens een week lang een dagelijkse activiteit met aandacht te doen. Merk op wat het met je doet en proef of het smaakt naar meer. Of probeer eens een of meerdere audio-oefeningen van onze website en kijk wat het met je doet en bepaal wat je ermee wilt.

Maar bovenal willen we mensen graag meegeven dat ze mogen leren leven uit de genade van God. Het is goed zoals het is. Jij bent goed zoals je bent. Vanuit die rust en vrede van God mag je het leven nemen zoals het komt, en keuzes maken vanuit je hart, vanuit je kernwaarden.

PS Kom eens naar een van onze workshops en ontdek zelf wat we aanbieden in onze trainingen en wie wij zijn! Meld je aan via onze site.

Reacties

nieuwe reacties


Niet zo sterk Leven in al zijn volheid
Niet zo sterk
Leven in al zijn volheid